ROMA HŐSÖK – RETROSPEKTÍV SOROZAT

EURÓPAI ROMA DRÁMÁK ONLINE

Színházi sorozatunk keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutattunk be. A társulatunk évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit tettük elérhetővé saját videómegosztó portálunkon. Célunk, hogy megmutassuk a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. 

A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra. Az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehozunk, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

Az előadások mellett, az alkotókkal és színészekkel készített interjúkat is megosztottunk a nagyközönséggel.

Helyszín: a Független Színház Magyarország YouTube csatorna

Peer Gyn Gyermekei – Sin Village

Henrik Ibsen világhírű színdarabjának, a Peer Gynt-nek feldolgozása egy szegény srác történetét meséli el, aki egy kis, korrupt faluban él, ahol a polgármester bűnszövetkezetének senki nem mer ellenállni. Habár a fiú nagyon népszerű a nők körében, főként a polgármester lánya van oda érte, jó sok szerencsére van szüksége, miután nyilvánosan megemlíti a kis magyar falu visszásságait.

A három órás gellérthegyi kirándulás keretében megtekinthető az ENSZ-díjas, Ibsen Award-díjas Független Színház színdarabja, amelyet fiatal cigány és nem cigány színészek adnak elő. Az előadás jelenetei a festői hegy eltérő pontjain kelnek életre. A túra során soha nem tudhatja a résztvevő, hogy mikor, mi fog történni. Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk, hogy a túra végén a zöld réten kellemes vacsora vár.

Író és rendező – Balogh Rodrigó
Dramaturg és asszisztens – Illés Márton
Szereplők -Ádám Orsolya, Boda-Novy Emíilia, Boros Tamás, Csiki Gellért, Farkas Franciska, Nyárai András,
Oláh Edmond, Ónodi Péter

TOLLFOSZTÁS

Öt fiatal megszökik a cigánygyerekeknek rendezett nyári táborból, ahol szóvá mertek tenni néhány visszásságot. Haza akarnak jutni. Útközben számos reális és álomszerű helyzettel találkoznak, valamint egymás történeteivel, amelyek szintén megelevenednek. A gyerekek szemén keresztül olyan világ bugyrait ismerhetjük meg, amelyről csak kevés és jobbára ferdített információ jut el legtöbbünkhöz.

Író-rendező – Balogh Rodrigó
Dramaturg – Illés Márton

Szereplők
Babrinka – Boda-Novy Emília
Rambo – Német Alfréd Roberto
Index – Szkiba József
Mónika – Kalocsay Mercedes
Szotyi – Szegedi Tamás András / Oláh Edmond (Mizó)

Szakmai segítő szervezetek

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda;
Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány; Bálint Ház

Balogh Rodrigó ENSZ-díjas színházrendező, Junior Prima díjas oktató közelmúltbeli jogesetekből valamint személyes történetekből írt színdarabja a roma integráció számos olyan visszásságát felszínre hozza, amelyek a közbeszédben is alig jelennek meg, nem beszélve az irodalomról. Bár az elmúlt években a roma művészet nagyobb figyelmet kapott, főként az autentikus, illetve romanticizáló művek kerültek reflektorfénybe, miközben a jelenkor cigányságának problémáival alig foglalkozott a hazai kultúra. A “Tollfosztás” napjaink társadalmát mutatja meg és a roma integráció valóságát, annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával.

 

Tollfosztás film IDE kattintva érhető el!

MIRAD, EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL

Mirad, Fazila, Djuka…Egzotikus nevek… Viselőik lehetnek kurdok, afgánok, irakiak, palesztinok, szomáliaiak. Hosszan sorolhatók a Föld etnikai válsággócai. A “velünk ez nem történhet meg…” – biztonságérzetével hallgatjuk a híreket, olvassuk az újságot.

Simon István Harmonikázó
legényének szőke fiúját a II. világháború sodorta hozzánk. Balogh Rodrigó Miradja is harmonikával siratja múltját, jelenét, jövőjét – mindenét. E stúdiójáték fenyegető térbeli és időbeli közelségbe csap le. Mi marad az embernek, ha egész addigi világát romba dönti a délszláv háború?

Író – Ad de Bont
Rendező: Balogh Rodrigó
Dramaturg: Török Tamás
Fordító: Simon Márta
Grafika: Oláh Zoltán

Szereplők
Mirad – Jászberényi Gábor
Djuka – Jáger Szabolcs
Fazila – Gergely Erika

Az előadás megrendezéséért és éveken át történő repertoáron tartásáért, valamint a menekültek iránti szolidaritás kelet-közép-európai népszerűsítéséért a Független Színházat 2007-ben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Menedék-díjjal tüntette ki.

DE JAJ…

“De Jaj…” – 2004 – zenés cigány-folklór előadás

A főhős, Bárányka Rupi hányattatásait és boldogulását elbeszélő darab megmutatja, hogy nem számít kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen a bőrszínünk, ugyanazok a problémák vesznek körül mindannyiunkat. Az egyik legalapvetőbb emberi értékre, a toleranciára épül az előadás. Legfontosabb eszköze a humor. Az előadásban autentikus cigány dalok csendülnek fel görög, román, szerb, magyar, szlovén, orosz és cseh cigányok nyelvein.

Az előadás prózai anyagát Bari Károly meséi ihlették. Szófordulatokban, szójátékokban gazdag, népies narratíva ötvöződik benne mai nyelvezettel.

Rendező – Balogh Rodrigó