ROMA HŐSÖK – RETROSPEKTÍV SOROZAT

EURÓPAI ROMA DRÁMÁK ONLINE

Színházi sorozatunk keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutatunk be. A társulatunk évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit tesszük elérhetővé saját videómegosztó portálunkon. A sorozat első része, Richard O’Neill – A legnehezebb szó című drámája.

Célunk, hogy megmutassuk a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Ezért az elkövetkező három hónapban bemutatjuk az elmúlt évek kiemelkedő előadásainak felvételeit. A sorozat részeként 12 előadást teszünk elérhetővé, amelyek minden héten csütörtök este 21:00 órától érhetőek el hivatalos YouTube csatornánkon. Az előadásokat egy hétig lehet megtekinteni.

A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra. A színház idén októberben ismét megrendezi a IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehoznak, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

Az előadások mellett, az alkotókkal és színészekkel készített interjúkat is megosztunk a nagyközönséggel.

Helyszín: a Független Színház Magyarország YouTube csatorna

Peer Gyn Gyermekei – Sin Village

Henrik Ibsen világhírű színdarabjának, a Peer Gynt-nek feldolgozása egy szegény srác történetét meséli el, aki egy kis, korrupt faluban él, ahol a polgármester bűnszövetkezetének senki nem mer ellenállni. Habár a fiú nagyon népszerű a nők körében, főként a polgármester lánya van oda érte, jó sok szerencsére van szüksége, miután nyilvánosan megemlíti a kis magyar falu visszásságait.

A három órás gellérthegyi kirándulás keretében megtekinthető az ENSZ-díjas, Ibsen Award-díjas Független Színház színdarabja, amelyet fiatal cigány és nem cigány színészek adnak elő. Az előadás jelenetei a festői hegy eltérő pontjain kelnek életre. A túra során soha nem tudhatja a résztvevő, hogy mikor, mi fog történni. Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk, hogy a túra végén a zöld réten kellemes vacsora vár majd minket, amit a szokatlan kezdeményezés alkotóival beszélgetve költhetünk el.

Írta és rendezte: Balogh Rodrigó
Dramaturg és asszisztens: Illés Márton

Szereplők:

Ádám Orsolya
Boros Tamás
Csiki Gellért
Farkas Franciska
Lovas Emília
Nyárai András
Oláh Edmond
Ónodi Péter

TOLLFOSZTÁS

Öt fiatal megszökik a cigánygyerekeknek rendezett nyári táborból, ahol szóvá mertek tenni néhány visszásságot. Haza akarnak jutni. Útközben számos reális és álomszerű helyzettel találkoznak, valamint egymás történeteivel, amelyek szintén megelevenednek. A gyerekek szemén keresztül olyan világ bugyrait ismerhetjük meg, amelyről csak kevés és jobbára ferdített információ jut el legtöbbünkhöz.

Író-rendező: Balogh Rodrigó
Dramaturg: Illés Márton

Szereplők:

Babrinka – Lovas Emília
Rambo – Német Alfréd Roberto
Index – Szkiba József
Mónika – Kalocsay Mercedes
Szotyi – Szegedi Tamás András / Oláh Edmond (Mizó)

Szakmai segítő szervezetek:

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda;
Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány; Bálint Ház

Balogh Rodrigó ENSZ-díjas színházrendező, Junior Prima díjas oktató közelmúltbeli jogesetekből valamint személyes történetekből írt színdarabja a roma integráció számos olyan visszásságát felszínre hozza, amelyek a közbeszédben is alig jelennek meg, nem beszélve az irodalomról. Bár az elmúlt években a roma művészet nagyobb figyelmet kapott, főként az autentikus, illetve romanticizáló művek kerültek reflektorfénybe, miközben a jelenkor cigányságának problémáival alig foglalkozott a hazai kultúra. A “Tollfosztás” napjaink társadalmát mutatja meg és a roma integráció valóságát, annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával.

MIRAD, EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL

Mirad, Fazila, Djuka…Egzotikus nevek… Viselőik lehetnek kurdok, afgánok, irakiak, palesztinok, szomáliaiak. Hosszan sorolhatók a Föld etnikai válsággócai. A “velünk ez nem történhet meg…” – biztonságérzetével hallgatjuk a híreket, olvassuk az újságot.

Simon István Harmonikázó
legényének szőke fiúját a II. világháború sodorta hozzánk. Balogh Rodrigó Miradja is harmonikával siratja múltját, jelenét, jövőjét – mindenét. E stúdiójáték fenyegető térbeli és időbeli közelségbe csap le. Mi marad az embernek, ha egész addigi világát romba dönti a délszláv háború?

Közreműködők:

Író: Ad de Bont
Fordító: Simon Márta
Rendező: Balogh Rodrigó
Dramaturg: Török Tamás

Szereplők:

Mirad: Jászberényi Gábor
Djuka: Jáger Szabolcs
Fazila: Gergely Erika

Zene: Jászberényi Gábor (szájharmonika)
Díszlet és jelmez: Federits Zsófia
Grafika: Oláh Zoltán

Díj:

Az előadás megrendezéséért és éveken át történő repertoáron tartásáért, valamint a menekültek iránti szolidaritás kelet-közép-európai népszerűsítéséért a Független Színházat 2007-ben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Menedék-díjjal tüntette ki.

DE JAJ…

“De Jaj…” – 2004 – zenés cigány-folklór előadás

A főhős, Bárányka Rupi hányattatásait és boldogulását elbeszélő darab megmutatja, hogy nem számít kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen a bőrszínünk, ugyanazok a problémák vesznek körül mindannyiunkat. Az egyik legalapvetőbb emberi értékre, a toleranciára épül az előadás. Legfontosabb eszköze a humor. Az előadásban autentikus cigány dalok csendülnek fel görög, román, szerb, magyar, szlovén, orosz és cseh cigányok nyelvein.

Az előadás prózai anyagát Bari Károly meséi ihlették. Szófordulatokban, szójátékokban gazdag, népies narratíva ötvöződik benne mai nyelvezettel.

Rendező: Balogh Rodrigó