Elindult az első covidista színházi videósorozat

Hírek

A Független Színház Magyarország Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič klasszikusát a Kosovo mon Amour című színdarabot gondolta újra és mutatja be hat részes videó formájában. Az első részt 2020.március 27-én tették közzé, a megtekintések száma több mint 700 és napról napra növekszik. A karanténprodukció a háborús trash műfajában készült.

Hogyan hat egy társadalomra a gyűlöletkeltés? Miként állhatunk ki az identitásunkért és az értékeinkért? Többek között ezeket a kérdéseket is feszegeti Ruzdija Sejdovič és Jovan Nikolič alkotása. A Független Színház Magyarország évek óta tiszteleg a nemzetközi színházi világnap előtt. Az idei évben felolvasószínházi keretek között mutatták volna be a Kosovo mon amour című előadást. Ám a jelenlegi helyzethez igazodva egy merőben új formában és stílusban, videósorozatban, telefonnal felvett részleteken keresztül mutatják be. Az online platformon a bemutató estéjén több embert értek el, mint egy színházteremben.

„A színházban 50-60 ember látta volna a felolvasó színházi előadást, az online video első része viszont már a bemutató napján 200 emberhez elért.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színdarab rendezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője – aki szerint „A színházak jelentős kihívás előtt állnak, ami egyaránt vezethet a csőd és a megújulás irányába. Mi próbálunk az utóbbi úton elindulni, a digitális átallás miatt eddig nem ismert közösségekhez juthatunk el.”

A munka tovább folyik, hétről hétre zajlanak a forgatások a színészek háza táján és az utómunkák otthoni stúdiókban. Bár a kulturális élet igen nehéz helyzetben van, mi tovább dolgozunk és már a IV. Roma hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál előkészítő munkálatai is folynak.

A produkció második részének bemutatója: 2020. április 3., 21:00 óra

Helyszín: a Független Színház Magyarország közösségi média felületei

Facebook,

Instagram,

YouTube

A produkció a Goethe Intézet Budapest és a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap támogatásával jött létre.