Előadás a hegedű nagyasszonyáról

Hírek
– Czinka Panna varázslatos élete, ősbemutató –
Mi az első dolog, ami eszünkbe jut egy cigányasszonyról? Milyen lehetőségei vannak egy tehetséges nőnek, aki a 18. századba születik? A tehetség kitörés eszköze lehet az elnyomásból? A Czinka Panna – Boszorkánycsárdás című előadás az egyik leghíresebb cigányprímás nő életét és bátorságát mutatja be, aki nem félt szembeszállni a kor eszméivel, miszerint egy nő feladata a gyermekek nevelése és a ház körüli munkálatok elvégzése. Boda-Novy Emília rendezése  2021. június 12-én a Gellérthegyen látható.

Tudod meg kellene köszönnöm a Jóistennek, hogy járhatok más utat. Ha sokáig nem is, de járhatok egy olyan úton, amiről egy kislány álmodozott hegedűvel a kezében, az apja rongyos csizmáját ölelgetve. De aztán itt vagy te, aki nyújtja a kezét és arra biztat, hogy ez az én utam és ez vagyok én. Valahol a kettő között mégis érzem, hogy túl nagy álom ez egy magamfajtának.” – Czinka Panna

A hányattatott sorsú Czinka Panna, már 9 évesen úgy szólaltatta meg hegedűjét, hogy csodájára jártak az emberek. Tehetségének köszönhetően földbirtokosa saját pénzén taníttatta hegedülni, s a kis cigánylány 12 éves korára igazi virtuóz művésszé vált. Cigány karavánnal járta az országot, gyakorolt, muzsikált szorgosan, mikor kellett bujdosott, mikor engedték neki, zenélt. Egyszer egy magyar ezred táborához közel tanyázott a karaván, mikor megjelent egy délceg katonatiszt. A fiatal nő sorsának minden keserűsége ellenére nyitott szívvel fogadta. A szerelem percről-perce bontakozott ki kettejük között. A magyar katona és a bujdosó cigánylány közös útra léptek. Ám a cigányok üldözése mindkettejük életére kihatott. Szerelmüket beárnyékolja a sok bántás, rosszakaró és kinek-kinek a maga népe iránt érzett szeretete. 

Igaz a mondás, miszerint a szerelem mindent legyőz? Ha választani kellene párkapcsolat és karrier között ki, mit választana? Az eltérő származás véget vethet a nagybetűs szerelemnek? Történetünk szerelmi szála fiktív, de az előadás történelmileg pontos eseményeket ír le. Hetven percnyi időugrás várja a nézőket a természet lágy ölén. Autentikus élőzene kíséretével mutatjuk meg azt kort és azt a nőt aki elsőként ért el áttörést a cigányzenében.

“Számomra különösen kedves a karaktere, mert hiába múlt el majd 200 év, hasonló problémákkal kell megküzdenünk nap mint nap. Az ő karaktere által talán reményt és erőt adhatok azoknak a lányoknak és  nőknek akik nagyot mernek álmodni.” – Boda-Novy Emília, rendező

 

Közreműködők:

Czinka Panna – Farkas Ramóna
Katona/apa/bohóc – Pásztor Máté
Küllő/Klarinét – Babindák István
Vonó/Hegedű – Baranyi Zoltán
Szalonna/Cimbalom – Vidák Béla 

Rendező: Boda-Novy Emília
Író: Boda-Novy Barnabás
Producer: Balogh Rodrigó
Operatív vezető: Illés Márton
Slam: Horváth Kristóf
Jelmez: Inotay Tekla
Rendezőasszisztens: Szűcs Adrienn

Az előadás időpontja és helyszíne: 2021.június 12. 19:00, Gellérthegyen

Az előadást 12 éves kortól bárkinek ajánljuk.

Jegyár: 3500 forint

Jegyrendelés: info@independenttheater.hu e-mail címen.