Mit jelent számunkra a roma színház?

Hírek

Véget ért az Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

 

A Független Színház Magyarország 15 éve azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a roma színház értékeire, történeteire és hőseire. A társulat idén 5. alkalommal 2022. május 5-9. között rendezett nemzetközi színházi találkozót az RS9 Színházban. Az eddigi 5 fesztivál alatt 29 előadás mutatkozott be a nagyközönségnek. A fesztivál fő célja, hogy roma szerzők által írt, hiteles történetek bemutatása, amelyek a roma kultúrában rejlő értékekre hívják fel a figyelmet.

„Azért dolgozunk, hogy európai kortárs alkotások bemutatásával hívjuk fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek történeteit, és nem mindennapi kihívásaikat állítva a figyelem középpontjába.”

– Balogh Rodrigó, művészeti vezető

Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama

A Független Színház Magyarország, fennállásának tizenötödik évfordulójának alkalmából, május 5-én mutatta be a Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama elnevezésű színházi gyűjteményt. A gyűjtemény a színház és dráma értékeit, múltját, jelenét, alkotóit és műveit mutatja be. A látogatók különböző művészeket, színtársulatokat és színdarabokat találnak itt angol nyelven Írországtól Bulgáriáig, Spanyolországtól Ukrajnáig. A gyűjtemény kiemelt célja a kulturális örökségek összegyűjtése és hozzáférhetővé tétele az oktatási és művészeti kezdeményezések számára – ez az örökség a jövőbeli európai roma színházak szellemi alapjául is szolgálhat. A gyűjtemény tartalma hozzájárul az európai cigány, roma és vándorló közösségek megerősödéséhez, kulturális és társadalmi gyarapodásához, a társadalmi befogadáshoz és az interetnikus együttműködések révén a fejlődéshez. Mi több, lehetőséget biztosít a roma származású művészek számára a további művészi munkára és együttműködésre. Azok a fiatalok, akik ezeket a műveket olvassák, látják, a roma hősök példáján keresztül képesek lesznek elhinni, hogy ők maguk is tudatosan alakíthatják saját életüket.

Európai Roma Színházi Hálózat

A hálózat képviselői május 5-én azért érkeztek Budapestre, hogy egy közös nyilatkozatban osszák meg a jövőről alkotott képüket, és egyúttal láthatóságot, támogatást és egyenlő esélyeket követeljenek a roma művészeknek. Meggyőződéssel hisznek abban, hogy összefogásukkal képesek lesznek változást elérni, és hogy a roma kultúra nagy mértékben gazdagítja az európai kultúrát.

Az alkotók közös deklarációt fogalmaztak meg. A szívig hatoló, profi előadások bizonyítják, hogy helyük van az európai kulturális életben.

Közös összefogás eredményeként azért dolgoznak, hogy:

 • létrehozzanak új roma színházi produkciókat és drámákat helyi, országos és nemzetközi szinten, valamint a művek mobilitásának és láthatóságának biztosítása;
 • nemzetközi mobilitás és kapacitás kiépítése, valamint a roma színházak és színházi alkotók hálózatának további fejlesztése;
 • lehetőséget biztosítani a roma fiatalok számára, hogy színházi szakemberekké váljanak;
 • felhívjuk a figyelmet küldetésünkre, és bevonjuk a mainstream kulturális intézményeket, szakértőket és döntéshozókat, hogy ők is hozzájáruljanak elképzeléseink megvalósításához.

– Részlet a deklaráció szövegéből

A hálózatban résztvevő társulatok:
 • AAIÚN Producciones Teatro (Spanyolország)
 • Actor Színház (Szlovákia)
 • ARA ART Színház (Cseh Köztársaság)
 • ArtHub (Románia)
 • Giuvlipen Színház (Románia)
 • Független Színház Magyarország (Magyarország), A tudás hatalom (Magyarország)
 • Romance Theater (Ukrajna)
 • Romano Svato (Ausztria)
 • Romano Teatro “Nexhip Menekshe” (Koszovó)
 • Theater Roma Skopje (Észak-Macedónia)
 • Traveller Wagon Wheel Theater Company (Írország)

Roma Hősök fesztivál előadásai

Az öt fesztivál során 29 hazánkban eddig még nem látott előadás mutatkozott be a nagyközönségnek. Az idei színdarabokat több, mint 200 néző nézte meg.

Bemutatott előadások:

 • Balogh Rodrigó – Békamesék: mese egy cigány családról, akik azért küzdenek, hogy elfogadja őket a többségi társadalom.
 • Ingmar Villqist – Helver éjszakája: Helver új megközelítésből mutatta meg a kortárs lengyel író művét, amelyben cseppet sem sztereotip szerepet játszott a roma színész Balogh Frantisek.
 • David Tišer – Mama: fél évszázad roma női történeteit mutatta meg és a nőkben rejlő erőt és kitartást.
 • Michael Collins – Gyászolt Írország?: a 16 éves Johnny szuggesztív játéka megkérdőjelezi, hogy csak akadémiai képzettségű színészek kepések első vonalbeli játékra.
 • Boda-Novy Barnabás – Czinka Panna – Boszorkánycsárdás: az előadás egy fiatal lány bátorságát és talpraesettségét mutatja be egy olyan világban, ahol a férfiaké a hatalom.

A színdarabok egytől egyik fontos társadalmi kérdéseket vetnek fel.

Mi az oka annak, hogy számos országban még mindig nem kívánatosak a romák? Más jogok és bánásmód illeti meg a cigány családokat? A többségi társadalmak mikor tekintik egyenlőnek a traveller, vándor cigányokat? Mikor lesz érték a cigány élet? Mi vethet véget az évszázadok óta tartó elnyomásnak és miért csak a rosszat látjuk meg a másikban a jó helyett?

Közönség visszajelzései:

„Hogyan tud a zene, a humor és a kritika együttműködni és fontos üzeneteket közvetíteni a nézőknek.” – Békamesék
Vajda Melinda

„Nyers őszintesége fogott meg az előadásnak, úgy éreztem, hogy nem teketóriázik az előadó, a célra és az üzenetre koncentrál.” – Gyászolt Írország?
Boros Tamás

„Ami leginkább megmaradt az előadásból az a tiszta, őszinte és egyszerű közlésmód, amit a színészek választottak. Abba a színházban hiszek, ami a valós problémákról beszél.”
 – Mama
Gecse Jolán

„A Máv-telepi iskola diákjainak egy csoportját hoztam el az előadásra, és azért volt fontos ez számomra, hogy lássák a diákok, hogy álmodni lehet, mert abból nőnek ki a nagy dolgok, bárki bármit mond meg lehet valósítani céljainkat.”

Czinka Panna – Boszorkánycsárdás
Nótár Ilona

A fesztivál az Európai Unió Kreatív Európa alprogram részfinanszírozásával valósult meg.
A fesztivált a Budapesti Ír Nagykövetség támogatta.

Az eseményt a Visegrád Fund, a Szlovák Intézet, a Cseh Intézet, a Goethe Intézet és a Bortársaság támogatta. A helyszínt az RS9 Színház biztosította.