PÁLYÁZATI FELHÍVÁS – ROMA HŐSÖK WORKSHOPOK

Kiírt pályázatok
A Független Színház Magyarország fiatalokat tömörítő csoportok számára kínál workshopot, amelyen keresztül a résztvevők egyrészt az európai roma drámairodalom hőseit, történeteit, a sokszínű európai roma közösségeket ismerhetik meg, másrészt saját hőseiket és hőstetteiket is közösen feldolgozzák. Ezáltal nem csak a roma kultúra és identitás kerül új megvilágításba a fiatalok számára, de saját társaikat és magukat is jobban megismerik, továbbá felismerik, hogy mindannyiunknak felelőssége van saját és közös sorsunk alakításában.

A workshop felépítése

A workshopok 2*90 illetve 2*120 perces időtartamúak, a csoport igényei alapján alakíthatóak. Az első részben a hősökről való általános gondolkodás, valamint néhány roma dráma és drámai hős – videókon és színdarabrészleteken keresztül történő – megismerése és csoportos feldolgozása kerül fókuszba. A foglalkozás második részében a fiatalok saját hőseik és hőstetteik történeteit osztják meg egymással, majd dolgozzák fel a számukra legizgalmasabb témákat, illetve történeteket eltérő kreatív eszközökkel (pl.: jelenet, videó, írás, dal). A workshop nemzetközi szinten is alkalmazott módszertana itt érhető el >>>

 

Kiknek ajánljuk a workshopot?

13 évesnél idősebb roma, illetve nem-roma fiatalokat tömörítő csoportok – iskolai osztályok, egyetemi csoportok, civil szerveződések, szakkollégiumok számára. Az ideális csoportlétszám minimum 15 maximum 25 fő. Az elmúlt évek során, több mint 100 csoportban tartottunk workshopot vidéki tanodáktól fővárosi egyetemekig – amelyek a résztvevők és a meghívók visszajelzései alapján egyaránt sikeresek voltak.

 

Mit fejleszt a workshop?

A résztvevők megismerhetik az európai roma színház drámai történeteit, hőseit, és rajtuk keresztül az európai cigányságot, ezáltal változni tud a cigányságra, roma kultúrára vonatkozó képük, felismerik a roma hősök és közösségek kihívásait, értékeit, illetve azok általános emberi jellemzőit. A workshop hatására a roma résztvevők identitása fejlődik, a nem roma résztvevők romákra vonatkozó előítéletei csökkennek. A jelenlévők megvitatják a hős jellemzőit, és saját életükben, környezetükben is tudatosítják az érték alapú döntés, felelősségvállalás fontosságát.

Az eltérő nézőpontok megismerése és megvitatása révén fejlődik a fiatalok kommunikációs és vitakultúrája. A kooperatív kreatív munkafolyamatok a fiatalok együttműködési készségét és kreatív önkifejezését egyaránt fejlesztik.

 

Kik tartják a workshopot?

Fiatal roma és nem roma trénerpárok, akik több lépcsős trénerképzésben vettek részt, és jelentős tapasztalattal rendelkeznek oktatási, illetve művészeti területeken.

Mikor, hogyan valósulnak meg workshopok idén?

Jelen felhívás keretében 2022. március és november között megvalósuló workshopok megtartására van lehetőség Magyarország területén, illetve magyarul beszélő határon túli közösségekben online és személyes részvétellel egyaránt.

Kondíciók

Korlátozott számban tudunk megvalósítani teljesen térítésmentes workshopokat, olyan csoportok esetében, akik még nem részesültek korábban térítésmentes workshopban.

Jelentős számban tudunk megvalósítani kedvezményes workshopokat 160.000 Ft értékben.

Jelentkezéseket a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével legkésőbb 2022. február 20-ig várjuk. A korábban befutó jelentkezések előnyt élveznek az elbírálás során.

Kapcsolódó kérdéseket, illetve a kitöltött, aláírt, szkennelt jelentkezési lapokat az info@independenttheater.hu címre várjuk

Jelentkezési lap itt tölthető le!

 

Rólunk mondták

„Hős az, aki kilép a hétköznapiságból, valami újat, merészet tesz a közösségért.”

„A workshop hatására a fiatalok elhatározták, hogy közösen egy kulturális sokszínűséget bemutató projektnapot szerveznek április 8-án a nemzetközi roma nap előtt tisztelegve.”

„A workshopok során megismerjük egymást, a történeteket és diskurzusok indulnak el, ami talán az egyik lépés egy olyan társadalom felé, ahol mindenki bizalommal nézhet a másik szemébe és ez bizony kulturális kérdés.”

A Független Színház Magyarország oktatási és művészeti munkája a Nők a Jövőért Egyesület programvezetésével, az Európai Unió, a Visegrádi Alap és a Badur Alapítvány támogatásával valósul meg.