Paplan roma, avagy csatlakozz a többséghez

Hírek

František Balog élettörténetén alapuló monodráma

A kassai Actor Színház előadása

A komédia középpontjában egy roma fiú áll, aki gyermek-, tinédzser- és felnőttkorában történt vicces epizódok elmesélésével mutatja be élettörténetét, és azt, hogyan válik a többségi társadalom részévé. Az előadás során kilenc olyan szereplőt alakít, akik mind hatással voltak rá, vagy hozzájárultak ahhoz, hogy végül milyen irányt vett az élete. 

A színdarab helyenként groteszk, vicces, de egyszerre komoly is. Időnként a stand-up műfaja felé hajlik. Egyszerre szórakoztat és hordoz fontos üzenetet arról, mennyire fontos az ember életében a motiváció, az, hogy szánjunk időt magunkra, és hogy megbékéljünk önmagunkkal. A darab bizarr történetek és élethelyzetek kaleidoszkópja. Nem szándékozik együttérzést kiváltani, inkább a sírásig fokozott nevetés eszközével szól motivációról, inspirációról, és hogy miként irányítsuk az életünket, akár romák vagyunk, akár nem. 

František Balog 1982-ben született. Édesanyja a kórházban hagyta. Szentmihályfalvára került az Elefánt gyermekotthonba. Visszaemlékezéseiben felidézi az ébredéskor hallott rikácsoló mondatokat: „Ébresztő! Keljetek fel! Nyissátok ki az ablakokat! Mosakodjatok meg! Öltözzetek fel és gyorsan reggelizzetek meg! Aki nem lesz 15 perc múlva az ebédlőben, reggeli nélkül marad!”

A Pozsonyi Színművészeti Egyetem zenés színész szakán végzett 2008-ban. 2010-től a Kassai Nemzeti Színház tagja. 2016-ban két munkatársával megalapította az Actor Színházat.

A „Paplan roma, avagy csatlakozz a többséghez” c. előadást számos helyszínen játszották, többek között cigány telepeken és szegregált iskolákban is. Az előadás és az azt követő közönségtalálkozók számos fiatalt motiváltak, hogy művészeti iskolákban tanuljanak tovább. Elmondása szerint, „Az önfelismerés legfontosabb eszköze a motiváció.” – és ő azt szeretné, ha ezen az előadáson keresztül ezt mindenki megtalálná önmagában.

Magyarországi bemutató: 2019. december 3., 18.00, RS9 Színház Vallai kert
Szlovák nyelven, magyar felirattal. Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.
Játékidő: 45 perc

 

  • Előadja: František Balog
  • Rendező: Juraj Bielik
  • Dramaturg: Miriam Kičiňová
  • Díszlet: Tomáš Diro
  • Zene: Peter Orgován

 

Az előadás bemutatását a Visegrád Fund támogatta.