Roma Hősök Drámakötet

„Roma hősök – Öt európai monodráma”

A kötetben öt különböző országból származó történet kapott helyet. A drámakötet Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig kalauzol el minket. A drámák egy-egy roma hős történetét dolgozzák fel. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljussanak a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak.

A kötetben megjelent színdarabok:

  • Richard O’Neill – Legnehezebb szó című színdarabja a travellereket ért jogtalanságokért bocsánatkérést követelő skót traveller írónő, Jess Smith kampányát mutatja be, melyben a miniszterelnökkel szemben lép fel.
  • Michael Collins – Kulturális kérdés vagy sem? című darabja szintén a traveller közösség múltját mutatja be ezúttal Írországban.
  • Mihaela Dragan – (A n)ő beszél című darabja a korai házasság témáját dolgozza fel érintett romániai roma nők történetein keresztül.
  • Dijana Pavlovic – Beszélj életem műve a svájci jenisheket ért, 70-es évekig tartó népirtást mutatja be a jenish írónő, Mariella Mehr szemén keresztül és regénye alapján.
  • Farkas Franciska – Levél Brad Pittnek darabjában a színésznő saját életéről vall kegyetlen őszinteséggel és fekete humorral.

A kötet magyar és angol nyelven is megvásárolható, rendelési igényeket a info@independenttheater.hu e-mail címen lehet jelezni.

 

A kötet ára 3990 forint.

 

A Kötetbemutatót is több alkalommal megvalósítottunk, mely során professzionális előadók, illetve amatőrök olvastak fel részleteket a darabokból, míg a közönség interaktív, játékos módon ismerhette meg a Roma színház múltját és jelenét, amit az iskolában nem tanítanak.” Kötetbemutatók valósultak meg az alábbi helyszíneken: Central European University, Goethe Intézet, MTA Társadalomtudományi Kutatóintézete, Berlin, Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár.

Bemutató az Ördögkatlan Fesztiválon ITT érhető el!

„Bizonyos szavak, mint például a „szeretlek”, „megígérem”, vagy „persze”, könnyen kicsusszannak az ember száján. Aztán persze nagyon nehéz – ha nem egyenesen lehetetlen – a könnyen kimondott szavak szerint cselekedni.”

Richard O’Neill

„Attól a pillanattól fogva kezdtem magam elfogadni, a többieknek pedig ezt mondtam: „Igen, cigány vagyok, de ne a dolgok rossz oldalát nézzed, inkább arra figyelj, hogy én milyen vagyok, és aszerint ítélj.”

Mihaela Dragan

„Az én életem egy különleges élet. Látszólag egy csomó dolog csak úgy megtörtént velem, véletlenül. De ez nem így van. Mert mindent én akartam. Mindent én akartam, ami az életemben történt.”

Farkas Franciska

„Vártuk a napot, amikor számít a szavunk, vártuk a szabadságot, hogy büszkék lehessünk arra, akik vagyunk, tudva, hogy ide tartozunk. Becsületes emberek vagyunk és becsülettel akarunk élni.”

Michael Collins

„A szemétből csak szemét lesz, ezért sárgállanak leveleid sárga dossziékban, „elküldetlen” címkével. Úgy sárgultak meg, mint az enyémek, az én leveleim, amelyeket meg te nem kaptál meg, szívemnek édes anyácskája.”

Dijana Pavlovic