Roma Hősök Drámakötet

„Roma hősök – Öt európai dráma”

A monodrámákat felvonultató kötetünk folytatásaként ez a könyv öt ország egy-egy történetét tartalmazza. A kamaradrámák Németországtól, Magyarországon és Románián át Ukrajnáig kalauzolnak el minket, és egy, az online térben írt angol-olasz-spanyol-magyar koprodukció eredményeként született mű is helyet kapott válogatásunkban. A drámák egy-egy roma hős tapasztalatait dolgozzák fel oly módon, hogy olvasva őket kitágul a horizont: az egyéni kiteljesedésétől indulva a hősök egyre inkább a közösségért és univerzális célok megvalósulásáért járják be útjukat. Második kötetünk azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljussanak olyan történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak.

A kötetben megjelent színdarabok:

  • Mihaela Drăgan-Zita Moldovan- Liana Ceterchi-Mihai Lukács: Who Killed Szomna Grancsa? – egy továbbtanulni akaró romániai roma lány küzdelmeit tárja fel, és öngyilkosságának körülményeit próbálja felkutatni.
  • Richard R. O’Neill: Európai család – egy Európa eltérő pontjain élő család tagjainak életébe enged bepillantást a koronavírus okozta járvány idején.
  • Igor Krikunov: A vajda- egy roma közösség életét festi le a második világháborúban és vezetőjük küzdelmeit, hogy elkerüljék a biztos halált
  • Jovan Nikolić – Ruždija Russo Sejdović: Koszovó Mon Amour – a koszovói háborút eleveníti fel, melynek során a helyi roma közösség tagjai az albánok és szerbek közötti harcnak estek áldozatul.
  • Balogh Rodrigó: Falunap- a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők kiszolgáltatottságát és a helyi uzsorás kettős figuráját mutatja be.

A kötet magyar és angol nyelven is megvásárolható a WEBSHOPBAN!

„Roma hősök – Öt európai monodráma”

A kötetben öt különböző országból származó történet kapott helyet. A drámakötet Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig kalauzol el minket. A drámák egy-egy roma hős történetét dolgozzák fel. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljussanak a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak.

A kötetben megjelent színdarabok:

  • Richard O’Neill – Legnehezebb szó című színdarabja a travellereket ért jogtalanságokért bocsánatkérést követelő skót traveller írónő, Jess Smith kampányát mutatja be, melyben a miniszterelnökkel szemben lép fel.
  • Michael Collins – Kulturális kérdés vagy sem? című darabja szintén a traveller közösség múltját mutatja be ezúttal Írországban.
  • Mihaela Dragan – (A n)ő beszél című darabja a korai házasság témáját dolgozza fel érintett romániai roma nők történetein keresztül.
  • Dijana Pavlovic – Beszélj életem műve a svájci jenisheket ért, 70-es évekig tartó népirtást mutatja be a jenish írónő, Mariella Mehr szemén keresztül és regénye alapján.
  • Farkas Franciska – Levél Brad Pittnek darabjában a színésznő saját életéről vall kegyetlen őszinteséggel és fekete humorral.

A kötet magyar és angol nyelven is megvásárolható a webshopban!

 

A Kötetbemutatót is több alkalommal megvalósítottunk, mely során professzionális előadók, illetve amatőrök olvastak fel részleteket a darabokból, míg a közönség interaktív, játékos módon ismerhette meg a Roma színház múltját és jelenét, amit az iskolában nem tanítanak.” Kötetbemutatók valósultak meg az alábbi helyszíneken: Central European University, Goethe Intézet, MTA Társadalomtudományi Kutatóintézete, Berlin, Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár.

Bemutató az Ördögkatlan Fesztiválon ITT érhető el!

„Bizonyos szavak, mint például a „szeretlek”, „megígérem”, vagy „persze”, könnyen kicsusszannak az ember száján. Aztán persze nagyon nehéz – ha nem egyenesen lehetetlen – a könnyen kimondott szavak szerint cselekedni.”

Richard O’Neill

„Attól a pillanattól fogva kezdtem magam elfogadni, a többieknek pedig ezt mondtam: „Igen, cigány vagyok, de ne a dolgok rossz oldalát nézzed, inkább arra figyelj, hogy én milyen vagyok, és aszerint ítélj.”

Mihaela Dragan

„Az én életem egy különleges élet. Látszólag egy csomó dolog csak úgy megtörtént velem, véletlenül. De ez nem így van. Mert mindent én akartam. Mindent én akartam, ami az életemben történt.”

Farkas Franciska

„Vártuk a napot, amikor számít a szavunk, vártuk a szabadságot, hogy büszkék lehessünk arra, akik vagyunk, tudva, hogy ide tartozunk. Becsületes emberek vagyunk és becsülettel akarunk élni.”

Michael Collins

„A szemétből csak szemét lesz, ezért sárgállanak leveleid sárga dossziékban, „elküldetlen” címkével. Úgy sárgultak meg, mint az enyémek, az én leveleim, amelyeket meg te nem kaptál meg, szívemnek édes anyácskája.”

Dijana Pavlovic