Roma Hősök Fesztivál

Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválok

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. A fesztivál célja, hogy megmutassa a roma színház értékeit a roma és nem-roma közönségnek, időseknek és fiataloknak egyaránt. A korábbi fesztiválokról és előadásokról alább található információ.

IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország október 21 – december 9. között, negyedik alkalommal rendezte meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. 

A negyedik fesztivál keretében nyolc előadást mutattunk be “túlélés és boldogulás” témakörben.

Az előadásokról röviden:

Bambina, a virágok királynője

A romániai virágárusok történetén keresztül a történelem izgalmas szelete bontakozik ki előttünk. Az első roma virágárusok megjelenésétől kezdve, a virágárus-dinasztiák térnyeréséig láthatjuk, hogyan idomultak az idők változásaihoz a romák, míg el nem érkezünk Lina Georgescu, más néven Bambina virágbirodalmának létrejöttéig. A valaha élt legsikeresebb roma üzletasszony megújította a virágkereskedelmet, ügyesen építkezve a kommunizmus alatt, és megbirkózva a rendszerváltás utáni szabadpiaci helyzettel. Legfőbb célja az volt, hogy támogassa a hozzá hasonló fiatal roma nőket, ezért csak velük volt hajlandó dolgozni. Életének számos részletét egyik fiával készített interjúk alapján alkotta meg az ARTHUB csapata.

Írta: Alex Fifea, Zita Moldovan, Andrei Serban.

Szöveg és dokumentáció: Alex Fifea, Andrei Șerban, Nona Șerbănescu, Mihai Lukács, Zita Moldovan

Falunap – Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!

Lápos bármelyik falu lehetne ma Magyarországon: a napi megélhetésért küzdő, jobb és rosszabb, de mindenképp szerethető lakosokkal. Az évente megrendezett falunapra városi nyomorturisták látogatnak el, és a szegényes, de leleményes falucska ünnepnapján túl igazi emberi tragédiákba is belebotlanak a gasztro-színházi előadás résztvevői. Mennyi esélye lehet itt egy gyerekét egyedül nevelő cigányasszonynak, munkalehetőség nélkül? Hol a remény, amikor a legnagyobb jószándék is csak ellenünk fordítja a számunkra fontos embereket? Mi kell ahhoz, hogy a gátlástalanság útjára lépjünk, amikor már végképp nincs kiút? Hol a határ emberség és embertelenség között? Hasonló kérdésekre kapnak választ a Gellért-hegy buja oldalában sétáló faluturisták.

Író-rendező: Balogh Rodrigó

Dramaturg: Illés Márton

Főszereplő: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya, Kőszegi Judit

A cigányvajda

Az ukrán Romance Színház a második világháború alatt elhunyt romák emlékére hozta létre az előadást. A cigányvajda nemcsak a cigányokról, és nemcsak a cigányoknak szól. A színdarab az emberek belső világát, a jó és a rossz erők küzdelmét mutatja be. Pozitív történetek láthatók érzelmekről, helyes cselekedetekről, önfeláldozásról, mert a szeretet és az együttérzés a legnehezebb időkben is segítséget nyújtanak.

Író-rendező: Igor Krikunov

Perkucigó – Fekete-Lovas Zsolt élettörténete

Fekete-Lovas Zsolt egyéni, stand-up elemekkel gazdagított koncertszínházi előadása, ami az identitásválság jeles példája. Romániai magyarként, eltitkolt cigány származással meglepő helyzetekbe sodródik. Az előadás egy párbeszéd a nézők és az alkotó között a cigányok sorsáról, főként a romániai egészségügyi rendszerben tapasztalt megkülönböztetésről.

Előadja: Fekete-Lovas Zsolt

Írók: Székely Csaba és Fekete-Lovas Zsolt

Rendezők: Fekete-Lovas Zsolt, Bordás Attila, Dávid Péter

Európai család

A karantén más-más helyen éri egy roma család különböző tagjait. Kizárólag videóchaten keresztül tudják tartani a kapcsolatot egymással, elszigetelten kell szembenézniük veszteségeikkel és kihívásaikkal, a közöttük meghúzódó rejtett konfliktusokkal és titkokkal. Egy ponton úgy tűnik, itt már csak a csoda segíthet. Az eredetileg négy részes online sorozat ez alkalommal egyben tekinthető meg. Az előadás valós történetekből született, Európa különböző pontján élő, karanténba kényszerült roma emberek személyes élményei alapján.  A közreműködő művészek saját tapasztalataikkal gazdagítva formálták meg az előadást az internet adta lehetőségeket kihasználva, saját otthonaikból végezve az alkotómunkát, ami jó példa arra, hogyan lehet a fizikai határokat áthidalni a színház iránti szeretet jegyében.

Szereplők: Sonia Carmona Tapia, Lakatos Lucia, Richard R. O’Neill, Sebastiano Spinella, Szegedi Tamás

Írta: Richard R. O’Neill

Közreműködők: Sonia Carmona Tapia, Lakatos Lucia, Richard R. O’Neill, Sebastiano Spinella, Szegedi Tamás, Jaime E. Vicent Bohórquez

Rendezte: Rodrigó Balogh, Márton Illés

 

Romacen- A boszorkányok kora, roma fantasy

A Giuvlipen társulat „Romacen – A boszorkányok kora” című előadása hat roma cyber-boszorkány történetét meséli el, akik egy különálló, futurisztikus társadalmat hoztak létre: Romacent. Az utópisztikus, feminista berendezkedés saját norma- és szabályrendszer szerint működik, és létrejöttének oka, hogy tagjai nem kérnek többé a fehérek elnyomásából. A technológia és techno-varázserő felhasználásával lehetővé válik az időutazás, humanoid robotok megalkotása, és egy irányított kibertámadás a nem romák ellen. A darab fontos kérdése, hogy eredeti eszméjéhez hűen az új világ valóban szolidáris tud-e lenni?

Író: Mihaela Drăgan

Rendező: Tina Turnheim

Hősök

A bécsi Romano Svato társulat előadásában három különböző kultúrából érkező nőt tartanak előzetes fogvatartásban, amíg a menedékjoguk elbírálására várnak Ausztriában. A „szabadság földjén” szerzett első tapasztalataik megkérdőjelezik a „mindenttudó nyugat” gyakorlatának erkölcsét. Az iráni és szír nő, valamint a koszovói roma asszony egyformán tapasztalják meg az embertelen bánásmódot, a férfi fogvatartók és a bevándorlási tiszt brutalitását, valamint a hosszú órákig tartó kihallgatásokat, miközben a biztonság reményében menekültek el otthonaikból. Vajon mi mit tehetünk értük?

Írta: Sandra Selimovic, Simonida Selimovic, Marianne Strauhs
Rendezte: Sandra Selimovic
Szereplők: Simonida Selimovic, Ivanana Nikolic, Mateja Maded, Jörg Waltenberger
Kamera és vágó: Peter Sihorsch

Látlak – Franz Kafka: Az odú c. novellája alapján

A történet egy kistestű ragadozóról szól, aki a föld alatt él otthonában, amit saját maga épített. A célja, hogy megvédje magát a világtól, annak vélt és valós veszélyeitől, de ennek révén el is zárja magát a külvilágtól, és a biztonságot nyújtó odú saját félelmeinek börtönévé válik. A berlini Rroma Act társulat előadása egyfajta paródia a bezárkózó nemzetállamokról és a polgárságról.

Közreműködők: Estera Stan, Nebojša Marković és Slaviša Marković

III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország harmadik alkalommal, augusztus 24. és szeptember 15. között rendezte meg a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az előadásokra az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben, valamint az RS9 Színház Vallai kertjében került sor.

Dübörgő ifjúság témakörben két előadás volt látható 2019 augusztusában.

Mindkét előadásban fiatalok szerepeltek, akik munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására hívták fel a figyelmet.

So kheren amenca! /Örök nyaralás!

A berlini Gorki stúdiója és a bécsi Romano Svato közös produkciója a Németországban született, onnan a közelmúltban kitoloncolt délszláv származású testvérpár valós története alapján készült, professzionális színészek és fiatalok közreműködésével.

 

 

Selejtesek

A Független Színház Magyarország „Selejtesek” című saját előadásában szintén fiatalok álltak színpadra, hogy az egészségügyben tapasztalható tébolyt, valamint saját traumáinkat és előítéleteinket megmutatva felvessék a kérdést maguknak és a nézőknek is, hogy mi magunk – a panaszkodáson túl – mit tehetünk a helyzet javítása érdekében.

2019 szeptemberében tetemre hívás témakörben két előadás volt látható.

Míg az egyik előadásban a történelem megidézésére került sor, a másik egy fiatal lány halálának előzményeit járta körül.

Pindral

A fesztivál folytatásaként szeptemberben a cseh ARA Art társulat idézte meg a roma történelmet új formában, cirkuszi elemeket is tartalmazó formanyelven. Az idős roma asszony történetmesélésén keresztül a cigányság eredetlegendájától kezdve, az újkori történelmen és Holokauszton keresztül egészen az államszocialista rendszer asszimilációs gyakorlatáig követhetjük végig a közösség sorsának alakulását. Bár a történet cseh nézőpontból íródott, a Magyarországon élő roma közösségek szempontjából is fontos témákat és kérdéseket vetett fel.

Kiölte meg Szomna Grancsát?

A bukaresti Giuvlipen társulat mutatta be egy fiatal roma lány történetét, aki tovább szeretne tanulni, de ebben sem a családja, sem az iskola nem támogatja. A valós történet alapján készült színdarab a lány vívódását több nézőpontból világítja meg, felvetve eltérő megközelítések igazságát, ugyanakkor rámutatva közös felelősségünkre, ami alól senki sem vonhatja ki magát.

Roma hősök – II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

„Roma hősök” címmel második alkalommal rendezte meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját a Független Színház Magyarország 2018. május 24-27. között a Stúdió K Színházban (1092 Budapest, Ráday u. 32.).

A budapesti nemzetközi roma színházi találkozó fókusza a személyes történetmesélés. 

A Független Színház előadásában, a „Kaméleonlány”-ban az előző évi fesztiválhoz kapcsolódóan megvalósult workshopok résztvevőinek, ma élő roma fiataloknak saját hőstörténetei elevenednek meg.

Alex Fifea és David Schwartz (Románia) által jegyzett „Nem láttál semmit!” c. előadása, egy néhány éve meggyilkolt roma férfi halálának körülményeit járja körül.

Nataliya Tsekova (Bulgária) „Cigánykerekek” c. produkciójában egy saját identitásától, emlékeitől szabadulni próbáló roma nő történetét ismerhetjük meg.

Sonia Carmona Tapia (Spanyolország) egy tavaly boldoggá avatott roma nő és egy világhírű előadóművésznő történetét mutatja be párhuzamosan, akik a kommunistákkal, illetve Franco rezsimjével szálltak szembe: „Határtalan méltósággal”.

Sebastiano Spinella (Olaszország) – aki elől családja eltitkolta roma származását, amihez az Európát bejárt cirkuszművész mégis visszakanyarodott – saját élettörténetét meséli el „A szél gyermekei” c. darabjában.

A Tudás 6alom formáció tagja, Farkas Franciska a „Levél Bradnek” c. előadásban szintén saját múltját eleveníti fel, amely során számos nehézség és kitérő után végre megtalálta a saját útját.

 

Richard O’Neill (Egyesület Királyság) „A mai lecke” előadásában egy traveller tanárról mesél, akit iskolája vezetése arra akart rávenni, hogy rejtse véka alá származását.

A szintén traveller Michael Collins (Írország) saját történetét meséli el lányának, hogy rávezesse, igenis fontos iskolába járni „Kulturális kérdés vagy sem?” c. előadásában. Minden produkció után közönségtalálkozón is részt vehetnek a nézők.

Roma hősök – I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

A Független Színház Magyarország 2017. július 27. és 28-án megrendezte az I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált, Budapesten, a Stúdió K Színházban. Két nap alatt négy alkotó négy alkotását láthatta a közönség.

Alina Serban, Felelősségem tudatában kijelentem c. alkotását Adorján Beáta fordította magyar nyelvre és moderálta a közönségtalálkozót.

Richard R. O’Neill, A legnehezebb szó c. színdarabját a Független Színháznál 2014 óta dolgozó művésznő, Balogh Rodrigó rendezésében Dömök Edina adta elő. A színdarabot Kondi Viktória fordította. A közönségtalálkozót Bogdán Mária moderálta.

Mariella Mehr, Kőkorszak c. regényének dramatizált változatát Dijana Pavlovic, Beszélj életem címmel adta elő, akit Seres Tamás kísért hegedűn. A közönségtalálkozón a színdarab fordítója, Király Kinga Júlia moderált.

A Fesztivált Mihaela Dragan, (a n)ő beszél c. előadása zárta, melyben a művésznőt Balogh Gusztáv kísérte énekkel és gitáron. A közönségtalálkozót Adorján Beáta, a színdarab fordítója moderálta.