Roma Hősök Fesztivál

Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválok

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. A fesztivál célja, hogy megmutassa a roma színház értékeit a roma és nem-roma közönségnek, időseknek és fiataloknak egyaránt. A korábbi fesztiválokról és előadásokról alább található információ.

IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország október 21 – december 9. között, negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. Az egész világ nehéz időszakot él meg, amikor még inkább szükségünk van hősökre.

A Független Színház Magyarországnál megállás nélkül folyik a munka, hogy ebben az évben is megvalósuljon a fesztivál, ahol idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai csapatok mutatkoznak be. Csatlakozhattok hozzánk a világ bármely részéről online, minden előadás elérhető lesz magyar és angol felirattal. Ebben az évben nyolc újabb produkció mutatkozik be a fesztiválon, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül.

Érdekel, hogyan vált milliárdossá egy romániai virágáruslány? Hogy mire képesek a roma cyber-boszorkányok? Milyen kihívásokkal kell szembesülnie a gyerekét egyedül nevelő, zsákfaluban élő, pénzkölcsönzéssel foglalkozó asszonynak? Milyen az élet egy osztrák menekülttáborban? Hogyan él túl egy roma közösség a második világháború idején Ukrajnában? Miért érezheti magát odúban élő állatnak egy roma művész? Hogyan lesz valakiből roma létére sikeres színházi alkotó? Vagy éppen, hogy vészeli át a karantén időszakát egy roma család, amelynek tagjai Európa eltérő országaiban élnek? Akkor kövesd te is a Roma Hősök Fesztivált minden héten a saját nappalid foteljéből! Engedd be a saját otthonodba a roma hősöket, akik hétről-hétre meglepnek majd történeteikkel.

„Az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei Fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz.” – Balogh Rodrigó a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

A fesztivál előadásai szerdánként 19:00 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben.

Az előadásokról röviden:

Bambina, a virágok királynője

A romániai virágárusok történetén keresztül a történelem izgalmas szelete bontakozik ki előttünk. Az első roma virágárusok megjelenésétől kezdve, a virágárus-dinasztiák térnyeréséig láthatjuk, hogyan idomultak az idők változásaihoz a romák, míg el nem érkezünk Lina Georgescu, más néven Bambina virágbirodalmának létrejöttéig. A valaha élt legsikeresebb roma üzletasszony megújította a virágkereskedelmet, ügyesen építkezve a kommunizmus alatt, és megbirkózva a rendszerváltás utáni szabadpiaci helyzettel. Legfőbb célja az volt, hogy támogassa a hozzá hasonló fiatal roma nőket, ezért csak velük volt hajlandó dolgozni. Életének számos részletét egyik fiával készített interjúk alapján alkotta meg az ARTHUB csapata.

Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz elérhető, majd online közönségtalálkozó következik az alkotók részvételével.

Írta: Alex Fifea, Zita Moldovan, Andrei Serban.

Szöveg és dokumentáció: Alex Fifea, Andrei Șerban, Nona Șerbănescu, Mihai Lukács, Zita Moldovan

Bemutató: 2020. október 21. 19:00 óra

Falunap – Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!

Lápos bármelyik falu lehetne ma Magyarországon: a napi megélhetésért küzdő, jobb és rosszabb, de mindenképp szerethető lakosokkal. Az évente megrendezett falunapra városi nyomorturisták látogatnak el, és a szegényes, de leleményes falucska ünnepnapján túl igazi emberi tragédiákba is belebotlanak a gasztro-színházi előadás résztvevői. Mennyi esélye lehet itt egy gyerekét egyedül nevelő cigányasszonynak, munkalehetőség nélkül? Hol a remény, amikor a legnagyobb jószándék is csak ellenünk fordítja a számunkra fontos embereket? Mi kell ahhoz, hogy a gátlástalanság útjára lépjünk, amikor már végképp nincs kiút? Hol a határ emberség és embertelenség között? Hasonló kérdésekre kapnak választ a Gellért-hegy buja oldalában sétáló faluturisták.

Az előadás magyar nyelven és angol felirattal lesz látható, majd online közönségtalálkozó követi az alkotók részvételével.

Író-rendező: Balogh Rodrigó

Dramaturg: Illés Márton

Főszereplő: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya, Kőszegi Judit

Bemutató: 2020. október 28. 19:00 óra

A cigányvajda

Az ukrán Romance Színház a második világháború alatt elhunyt romák emlékére hozta létre az előadást. A cigányvajda nemcsak a cigányokról, és nemcsak a cigányoknak szól. A színdarab az emberek belső világát, a jó és a rossz erők küzdelmét mutatja be. Pozitív történetek láthatók érzelmekről, helyes cselekedetekről, önfeláldozásról, mert a szeretet és az együttérzés a legnehezebb időkben is segítséget nyújtanak.

Az darab orosz nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.

Író-rendező: Igor Krikunov

Bemutató: 2020. november 4. 19:00 óra

Perkucigó – Fekete-Lovas Zsolt élettörténete

Fekete-Lovas Zsolt egyéni, stand-up elemekkel gazdagított koncertszínházi előadása, ami az identitásválság jeles példája. Romániai magyarként, eltitkolt cigány származással meglepő helyzetekbe sodródik. Az előadás egy párbeszéd a nézők és az alkotó között a cigányok sorsáról, főként a romániai egészségügyi rendszerben tapasztalt megkülönböztetésről.

Magyar nyelven, angol felirattal lesz látható.

Az előadást követően online közönségtalálkozót szervezünk az alkotókkal.

Előadja: Fekete-Lovas Zsolt

Írók: Székely Csaba és Fekete-Lovas Zsolt

Rendezők: Fekete-Lovas Zsolt, Bordás Attila, Dávid Péter

Bemutató: 2020. november 11. 19:00 óra

 

Európai család

A karantén más-más helyen éri egy roma család különböző tagjait. Kizárólag videóchaten keresztül tudják tartani a kapcsolatot egymással, elszigetelten kell szembenézniük veszteségeikkel és kihívásaikkal, a közöttük meghúzódó rejtett konfliktusokkal és titkokkal. Egy ponton úgy tűnik, itt már csak a csoda segíthet. Az eredetileg négy részes online sorozat ez alkalommal egyben tekinthető meg. Az előadás valós történetekből született, Európa különböző pontján élő, karanténba kényszerült roma emberek személyes élményei alapján.  A közreműködő művészek saját tapasztalataikkal gazdagítva formálták meg az előadást az internet adta lehetőségeket kihasználva, saját otthonaikból végezve az alkotómunkát, ami jó példa arra, hogyan lehet a fizikai határokat áthidalni a színház iránti szeretet jegyében.

Az darab angol nyelven és magyar felirattal lesz megtekinthető.

Az előadást követően az alkotókkal közös online beszélgetést szervezünk.

Szereplők: Sonia Carmona Tapia, Lakatos Lucia, Richard R. O’Neill, Sebastiano Spinella, Szegedi Tamás

Írta: Richard R. O’Neill

Közreműködők: Sonia Carmona Tapia, Lakatos Lucia, Richard R. O’Neill, Sebastiano Spinella, Szegedi Tamás, Jaime E. Vicent Bohórquez

Rendezte: Rodrigó Balogh, Márton Illés

Bemutató: 2020. november 18. 19:00 óra

 

Romacen- A boszorkányok kora, roma fantasy

A Giuvlipen társulat „Romacen – A boszorkányok kora” című előadása hat roma cyber-boszorkány történetét meséli el, akik egy különálló, futurisztikus társadalmat hoztak létre: Romacent. Az utópisztikus, feminista berendezkedés saját norma- és szabályrendszer szerint működik, és létrejöttének oka, hogy tagjai nem kérnek többé a fehérek elnyomásából. A technológia és techno-varázserő felhasználásával lehetővé válik az időutazás, humanoid robotok megalkotása, és egy irányított kibertámadás a nem romák ellen. A darab fontos kérdése, hogy eredeti eszméjéhez hűen az új világ valóban szolidáris tud-e lenni?

Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.

A darabot követően online közönségtalálkozó kezdődik az alkotók bevonásával.

Író: Mihaela Drăgan

Rendező: Tina Turnheim

Bemutató: 2020. november 25. 19:00 óra

Hősök

A bécsi Romano Svato társulat előadásában három különböző kultúrából érkező nőt tartanak előzetes fogvatartásban, amíg a menedékjoguk elbírálására várnak Ausztriában. A „szabadság földjén” szerzett első tapasztalataik megkérdőjelezik a „mindenttudó nyugat” gyakorlatának erkölcsét. Az iráni és szír nő, valamint a koszovói roma asszony egyformán tapasztalják meg az embertelen bánásmódot, a férfi fogvatartók és a bevándorlási tiszt brutalitását, valamint a hosszú órákig tartó kihallgatásokat, miközben a biztonság reményében menekültek el otthonaikból. Vajon mi mit tehetünk értük?

Német nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.

Az előadást követően online közönségtalálkozó az alkotókkal.

Írta: Sandra Selimovic, Simonida Selimovic, Marianne Strauhs 
Rendezte: Sandra Selimovic
Szereplők: Simonida Selimovic, Ivanana Nikolic, Mateja Maded, Jörg Waltenberger
Kamera és vágó: Peter Sihorsch

Bemutató: 2020. december 9. 19:00 óra

Látlak – Franz Kafka: Az odú c. novellája alapján

A történet egy kistestű ragadozóról szól, aki a föld alatt él otthonában, amit saját maga épített. A célja, hogy megvédje magát a világtól, annak vélt és valós veszélyeitől, de ennek révén el is zárja magát a külvilágtól, és a biztonságot nyújtó odú saját félelmeinek börtönévé válik. A berlini Rroma Act társulat előadása egyfajta paródia a bezárkózó nemzetállamokról és a polgárságról.

Német nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.

Az előadás után online közönségtalálkozó következik az alkotókkal.

Közreműködők: Estera Stan, Nebojša Marković és Slaviša Marković

Bemutató: 2020. december 2. 19:00 óra

Tartsatok velünk idén is, hiszen tudjátok:

„A színház mindenkié!”

III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország idén harmadik alkalommal, augusztus 24. és szeptember 15. között rendezte meg a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az előadásokra az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben, valamint az RS9 Színház Vallai kertjében került sor.

Az előző két évben (2017 és 2018) storytelling, illetve monodráma előadásokat hívtunk Magyarországra. A fesztivál továbbfejlődött és 2019-ben már kamaraszínházi produkciók mutatkoztak be a nagyközönségnek. Az előadók Németországból, Csehországból, Romániából és Magyarországról mutattak be történeteket a cigányság múltjáról és jelenéről, hétköznapi kihívásairól az oktatás, egészségügy, migráció, integráció és asszimiláció témakörében. „Az eddigiekben egy-egy hős szemszögéből mutattunk be előadásokat, idén azonban az eltérő szempontok, a roma és nem roma közösségek sokszínű viszonyai kerülnek fókuszba” – mondta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője és a fesztivál igazgatója.

Az előadások magyar és angol nyelvű feliratozás, illetve szinkrontolmácsolás segítségével hazai és külföldi nézők számára egyaránt elérhetőek.

Dübörgő ifjúság témakörben két előadás volt látható 2019 augusztusában.

Mindkét előadásban fiatalok szerepeltek, akik munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására hívták fel a figyelmet.

Sokheren amenca! /Örök nyaralás!

A berlini Gorki stúdiója és a bécsi Romano Svato közös produkciója a Németországban született, onnan a közelmúltban kitoloncolt délszláv származású testvérpár valós története alapján készült, professzionális színészek és fiatalok közreműködésével.

Bemutató: 2019. augusztus 24., 18.00, Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Selejtesek

A Független Színház Magyarország „Selejtesek” című saját előadásában szintén fiatalok álltak színpadra, hogy az egészségügyben tapasztalható tébolyt, valamint saját traumáinkat és előítéleteinket megmutatva felvessék a kérdést maguknak és a nézőknek is, hogy mi magunk – a panaszkodáson túl – mit tehetünk a helyzet javítása érdekében.

Nyilvános főpróba: 2019.augusztus 23., 18.00 RS9 Színház, Vallai kert

Ősbemutató: 2019. augusztus 25., 18.00 RS9 Színház, Vallai kert

Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

2019 szeptemberében tetemre hívás témakörben két előadás volt látható.

Míg az egyik előadásban a történelem megidézésére került sor, a másik egy fiatal lány halálának előzményeit járta körül.

Pindral

A fesztivál folytatásaként szeptemberben a cseh ARA Art társulat idézte meg a roma történelmet új formában, cirkuszi elemeket is tartalmazó formanyelven. Az idős roma asszony történetmesélésén keresztül a cigányság eredetlegendájától kezdve, az újkori történelmen és Holokauszton keresztül egészen az államszocialista rendszer asszimilációs gyakorlatáig követhetjük végig a közösség sorsának alakulását. Bár a történet cseh nézőpontból íródott, a Magyarországon élő roma közösségek szempontjából is fontos témákat és kérdéseket vetett fel.

Bemutató: 2019. szeptember 14., 18.00, Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Kiölte meg Szomna Grancsát?

A bukaresti Giuvlipen társulat mutatta be egy fiatal roma lány történetét, aki tovább szeretne tanulni, de ebben sem a családja, sem az iskola nem támogatja. A valós történet alapján készült színdarab a lány vívódását több nézőpontból világítja meg, felvetve eltérő megközelítések igazságát, ugyanakkor rámutatva közös felelősségünkre, ami alól senki sem vonhatja ki magát.

Bemutató: 2019. szeptember 15., 18.00, RS9 Színház, Vallai kert

Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Mindegyik előadás kapcsán jegyrendelés a info@independenttheater.hu címen!

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál a világ egyetlen nemzetközi színházi találkozója a roma színházak számára, amelynek célja a roma színház és közösségek értékeinek és kihívásainak felmutatása réven megerősíteni a roma közösségeket, és közös platformra hozni a kisebbség és többség tagjait.

Roma hősök – II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

„Roma hősök” címmel második alkalommal rendezte meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját a Független Színház Magyarország 2018. május 24-27. között a Stúdió K Színházban (1092 Budapest, Ráday u. 32.).

A különleges kulturális rendezvény célja, hogy nyolc európai kortárs alkotás bemutatásával hívja fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek történeteit, és nem mindennapi kihívásaikat állítva a figyelem középpontjába.

A budapesti nemzetközi roma színházi találkozó fókusza a személyes történetmesélés. A négynapos fesztivál programjában szereplő produkciók roma hősökről szóltak, akik képesek voltak változásokat elindítani saját, illetve közösségük életében. Olyan alkotások ezek, ahol a drámai hős aktivitását hazavisszük magunkkal és még sokáig gondolkodunk rajta.

„A roma színházi alkotók és történetmesélők több figyelmet érdemelnek, mint amennyit kapnak.” – mondja Balogh Rodrigó a fesztivált szervező Független Színház vezetője – „Azt, hogy milyen sok értékes alkotó él Európában, a legjobban az bizonyítja, hogy idén már többször annyi művész jelentkezett, mint ahányat el tudtunk hívni. Számos további történetmesélő előadást, és kamaraszínházi darabot is meg kell mutatnunk a nagyvilágnak a jövőben – ezt a kulturális döntéshozóknak is Európa-szerte fontos tudomásul venniük. Ez a fesztivál azt bizonyítja, hogy roma közösségek tagjai régóta képesek polgári értékrend szerint alakítani az életüket.”

A nyolc alkotás magyar és angol nyelvű feliratozás, illetve szinkrontolmácsolás segítségével került bemutatásra.

A Független Színház előadásában, a „Kaméleonlány”-ban az előző évi fesztiválhoz kapcsolódóan megvalósult workshopok résztvevőinek, ma élő roma fiataloknak saját hőstörténetei elevenednek meg.

Alex Fifea és David Schwartz (Románia) által jegyzett „Nem láttál semmit!” c. előadása, egy néhány éve meggyilkolt roma férfi halálának körülményeit járja körül.

Nataliya Tsekova (Bulgária) „Cigánykerekek” c. produkciójában egy saját identitásától, emlékeitől szabadulni próbáló roma nő történetét ismerhetjük meg.

Sonia Carmona Tapia (Spanyolország) egy tavaly boldoggá avatott roma nő és egy világhírű előadóművésznő történetét mutatja be párhuzamosan, akik a kommunistákkal, illetve Franco rezsimjével szálltak szembe: „Határtalan méltósággal”.

Sebastiano Spinella (Olaszország) – aki elől családja eltitkolta roma származását, amihez az Európát bejárt cirkuszművész mégis visszakanyarodott – saját élettörténetét meséli el „A szél gyermekei” c. darabjában.

A Tudás 6alom formáció tagja, Farkas Franciska a „Levél Bradnek” c. előadásban szintén saját múltját eleveníti fel, amely során számos nehézség és kitérő után végre megtalálta a saját útját.

 

Richard O’Neill (Egyesület Királyság) „A mai lecke” előadásában egy traveller tanárról mesél, akit iskolája vezetése arra akart rávenni, hogy rejtse véka alá származását.

A szintén traveller Michael Collins (Írország) saját történetét meséli el lányának, hogy rávezesse, igenis fontos iskolába járni „Kulturális kérdés vagy sem?” c. előadásában. Minden produkció után közönségtalálkozón is részt vehetnek a nézők.

Az alkotásokból a fesztivált követően oktatási módszertani anyag készült, ami kiegészíti a tavalyi fesztivál alkotásai mentén létrejött módszertani anyagot. Ennek célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a roma drámák és drámai hősök értékeit, továbbá segítse őket abban, hogy a saját környezetükben élő hősöket művészeti eszközökkel be tudják mutatni. 

Roma hősök – I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

Magyarország a Storytelling Fesztiválok térképén

A Független Színház Magyarország 2017. július 27. és 28-án megrendezte az I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált, Budapesten, a Stúdió K Színházban.

Két nap alatt négy alkotó négy alkotását láthatta a közönség, az előadásokat követően közönségtalálkozókra került sor.

Alina Serban, Felelősségem tudatában kijelentem c. alkotását Adorján Beáta fordította magyar nyelvre és moderálta a közönségtalálkozót.

Richard R. O’Neill, A legnehezebb szó c. színdarabját a Független Színháznál 2014 óta dolgozó művésznő, Balogh Rodrigó rendezésében Dömök Edina adta elő. A színdarabot Kondi Viktória fordította. A közönségtalálkozót Bogdán Mária moderálta.

Mariella Mehr, Kőkorszak c. regényének dramatizált változatát Dijana Pavlovic, Beszélj életem címmel adta elő, akit Seres Tamás kísért hegedűn. A közönségtalálkozón a színdarab fordítója, Király Kinga Júlia moderált.

A Fesztivált Mihaela Dragan, (a n)ő beszél c. előadása zárta, melyben a művésznőt Balogh Gusztáv kísérte énekkel és gitáron. A közönségtalálkozót Adorján Beáta, a színdarab fordítója moderálta.

Fennhagyni az utókornak

A színház a pillanat művészete. Ahhoz, hogy ezek az alkotások fennmaradjanak a jövő nemzedéke számára, a film műfaját kell segítségül hívni. Maly Róbert, operatőr vezetésével a Whitelight Stúdióban felvételre kerültek az alkotások fókuszjelenetei. A Közép-európai Egyetem Média és Audiovizuális Center Tanszékvezetője, Jeremy Braverman szakmai irányításával a diákok részvételével az alkotókkal mélyinterjúk készültek, ezek szerkesztett verziói a Roma hősök blogon tekinthetőek meg.