ROMA HŐSÖK – I. NEMZETKÖZI ROMA STORYTELLING FESZTIVÁL

Roma hősök – I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

A Független Színház Magyarország 2017. július 27-én és 28-án megrendezte az I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált Budapesten, a Stúdió K Színházban. Két nap alatt négy alkotó négy alkotását láthatta a közönség.

A különleges kulturális rendezvény  négy európai kortárs színházi alkotó monodrámáinak bemutatásával hívta fel a figyelmet a roma dráma értékeire, a roma közösségek, ezen belül is a nők helyzetére, példamutató egyéni sorsokat, hősies életutakat állítva a figyelem középpontjába. A budapesti nemzetközi roma színházi találkozó fókusza a személyes történetmesélés.

A kétnapos fesztivál programjában szereplő monodrámák ma is élő roma női hősökről szól, akik képesek voltak változást hozni saját, illetve közösségük életében. A színdarabok erőteljes emberi történeteket, társadalmi kérdéseket tárgyal, mindezt a storytelling személyes, olykor szívbe markoló, máskor humoros eszközeivel.

Alina Serban (Románia) − „Felelősségem tudatában kijelentem”
Mihaela Dragan (Románia) − „(A n)ő beszél”
Dijana Pavlovic (Olaszország) − „Beszélj, életem”
Richard O’Neill (Nagy-Britannia) – „A legnehezebb szó” 

„Bár az európai cigány színház több mint 130 éves szakmai múltra tekinthet vissza, és ma is számos országban alkotnak professzionális cigány színházi alkotók, mégis alig ismerjük őket. Épp ezért rendezvényünkkel szeretnénk megmutatni, hogy a cigány kultúra nem csupán zenéből, táncból és képzőművészetből áll, hanem jelentős színházi értékekkel is rendelkezik.”
Balogh Rodrigó, művészeti vezető

Felelősségem tudatában kijelentem

A színdarabban Alina Serban saját életének, gyerekkorának részleteit osztja meg a közönséggel. A történet egy fiatal lány életébe ad betekintést, aki kortársaihoz hasonlóan rajong a popzenészekért, szeret barátkozni, és álmokat sző a jövőjére vonatkozóan. Ugyanakkor ez a lány Bukarest egyik legrosszabb környékén, tanulásra alkalmatlan körülmények között nő fel, és rendszeresen érzi úgy, hogy szégyellnie kell magát származása miatt. Bár néha maga sem hiszi el, hogy álmai megvalósulhatnak, végül eljut a Londoni Királyi Színiakadémiára, és elfogadja származását, ami büszkeségre is okot adhat.

Író, rendező, előadó: Alina Serban
Zene: Cătălin Rulea
Díszlet: Adrian Cristea

A legnehezebb szó

A színdarab a Skóciában élő utazó cigányok („travellerek”) közösségéhez tartozó Jess Smith író, költő és storyteller állampolgári aktivitásáról szól. Hősünk nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bocsánatkérést követeljen a skót travellerek évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől. A monodráma bemutatja Jess törékenységét és sziklaszilárd jellemét. Az asszony vallomásából megtudhatjuk, milyen kihívásokkal kell akár szűk családja, akár a széles társadalom és a hatalom részéről szembesülnie annak, aki eltántoríthatatlanul harcol a céljaiért.

Író: Richard R. O’Neill
Dramaturg: Illés Márton
Rendező: Balogh Rodrigó
Jess Smith: Dömök Edina
Beszélj, életem! 

Dijana Pavlovič Olaszországban élő művész előadásában egy alig ismert európai kisebbséget, a jeniseket célzó közelmúltbeli svájci népirtásról beszél. Az anyjától elszakított, átnevelő programba kerülő Mariella Mehr gyötrelmes gyermekkorába kapunk betekintést. A színdarab felhívja a figyelmet arra, hogy az áldozatok képesek lehetnek szembeszállni elnyomóikkal. Mariella elismert íróként, a baseli egyetem díszdoktoraként sem felejti mindazt, ami vele, családjával, népével történt meg Európa szívében, egy többszáz éves demokráciában. 
Sérülései ellenére nem veszíti el hangját, példát mutatva minden olyan csoport és személy számára, akik elnyomására, eltorzítására, sőt akár elpusztítására törekszik a környezetük. 


Előadó: Dijana Pavlovič
Hegedűs: Seres Tamás
A színdarabot Mariella Mehr „Kőkorszak” című regénye alapján írta: Dijana Pavlovic és Giuseppe di Leva

 

(A n)ő beszél 

Roma nőkkel folytatott beszélgetések, illetve saját élményei alapján írta meg Mihaela Dragan „(A n)ő beszél” című monodrámát. A darab bemutatja a romániai cigány társadalom sokszínűségét, lehetőségeit és kihívásait, örömeit és megpróbáltatásait, mindezt az asszonyok szemszögéből, akik között hétköznapi hősöket fedezhetünk fel. Az előadás azt a kérdést boncolgatja, hogy a hagyomány és a modernitás a roma és a többségi identitás mennyiben férhet meg egymás mellett egy országban, egy közösségben, illetve akár egy emberen belül? „… én, Mihaela Dragan, félig román, félig roma, szeretem és tisztelem mindkét identitásomat” – osztja meg saját véleményét az alkotó az színdarab végén.

Író, előadó: Mihaela Dragan
Rendező: Liana Ceterchi