ROMA HŐSÖK - III. NEMZETKÖZI ROMA SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Roma Hősök – III. Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország 2019-ben harmadik alkalommal rendezte meg a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az előadásokra az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben, valamint az RS9 Színház Vallai kertjében került sor.

Az előző két évben storytelling, illetve monodráma előadásokat hívtunk Magyarországra. A fesztivál továbbfejlődött és 2019-ben már kamaraszínházi produkciók mutatkoztak be a nagyközönségnek. Célunk a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat egyaránt megmutatni. Az előadók Németországból, Csehországból, Romániából és Magyarországról mutattak be történeteket a cigányság múltjáról és jelenéről, hétköznapi kihívásairól az oktatás, egészségügy, migráció, integráció és asszimiláció témakörében. „Az eddigiekben egyegy hős szemszögéből mutattunk be előadásokat, idén azonban az eltérő szempontok, a roma és nem roma közösségek sokszínű viszonyai kerülnek fókuszba” – mondta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője és a fesztivál igazgatója.


Dübörgő ifjúság témakörben két előadás volt látható 2019 augusztusában. Mindkét előadásban fiatalok szerepeltek, akik munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására hívják fel a figyelmet.

2019 szeptemberében tetemre hívás témakörben szintén két előadást mutattunk be. Az egyik előadás a cigányság történelmét dolgozza fel, a másik egy fiatal lány halálának előzményeit járja körül.

Örök nyaralás!

Az “Örök nyaralás!” című színdarab két fiatal történetét mutatja be, akiket kitoloncolnak szülőföldjükről. Mit tehet az a szülő, aki egyik nap levelet kap, miszerint a gyermekei nem élhetnek tovább abban az országban, amit odáig hazájuknak véltek? Minden megváltozik, már csak egy kérdés számít, mit tehetnének a maradás reményében? De nincs mit tenni, nincs maradásuk az országban. Kitoloncolják őket és ekkor kezdődik „örök nyaralásuk” távoli rokonok között, akiknek a világa már végtelen távoli a németként felnőtt fiatalok számára. 

Rendező: Sandra Selimovic
Projektvezető: Joshua Weiss
Dramaturg: Hanna AlTaher
Rendezőasszisztens: Miriam Wagner
Projekt asszisztens: Jasmin Ibrahim

Selejtesek

Milyenek az általános tapasztalataink az egészségüggyel kapcsolatban? Milyen bosszantó várakozni, ha betegek és kiszolgáltatottak vagyunk? Az egészségügy számos ponton támadható és mindannyiunknak van legalább egy horror története egy beszólogatós nővérről, mogorva orvosról, kicsit sem tiszta kórteremről vagy elviselhetetlen betegtársról. De nézzük más szemszögből a kérdést, mit tehetünk a változásért? A Független Színház Magyarország produkciója kérdéseket vet fel az egészségügy és általában az együttélés kapcsán, és a cselekvés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Rendező: Balogh Rodrigó
Dramaturg: Illés Márton
Előadók: Balázs Barbara, Godó Irén, Godó Katalin,
Lakatos Dániel
Mozgásrendező: Horváth Gyula Antal

Pindral

Ki honnan származik valójában? Hova vezethető vissza a cigányok évszázados üldöztetése? Idős roma asszony mesél az unokájának, miközben lánya dolgozik. A teremtéstörténettől kezdi a cigányság hányattatott sorsát, amely a Habsburg királyok alatt sem javult, illetve a második világháború alatt mélypontra jutott. A fél család elvesztése után a kommunista idők talán már megnyugvást hoztak? Az idős asszony szerint igen, hazaérkező lánya azonban korántsem gondolja így. Nézzünk szembe közösen a múlttal, hogy a jövőnket sikeresebben tudjuk építeni. A cseh formáció új formában és cirkuszi formanyelvi elemeket is tartalmazó különleges történelmi utazásra invitál minket.

Rendező: David Tiser
Dramaturg: Líza Urbanová
Zene: Tibor Žida
Koreográfus: Libor Kubeš
Előadók: Pavlína Matiová, Marta Balážová, Maria Bikárová, Milan Gruss, Tibor Žida

Ki ölte meg Szomna Grancsát?

A bukaresti Giuvlipen társulat előadása egy fiatal roma lány történetét mutatja be, aki számára fontos a tanulás és mindent megtesz azért, hogy iskolába járhasson, ám számos nehézségbe ütközik. Mit tehet a fiatal diáklány, akit nem támogat a családja? Hogyan néz szembe az előítéletekkel az iskolában nap mint nap? Milyen felelősséggel tartozunk mi a fiatalokért és azért, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon az életben és szabadon tanulhasson? A történetben egy igazán bátor lány életébe nyerhetünk bepillantást, aki a végsőkig elmegy azért, amiben hisz. A valós történet alapján íródott színdarab egy romániai faluba kalauzol el minket, ahol cigányok és magyarok élnek együtt, akik a külső szemlélő számára alig különböznek egymástól.

Rendező: Mihai Lukács
Írta: Mihai Lukács & Giuvlipen Theatre Company
Előadók: Mihaela Drăgan, Zita Moldovan, Liana Ceterchi
Zene: Elena Albu