Roma Hősök oktatási módszertan

Roma Hősök oktatási módszertan

A Független Színház Magyarország 2017-ben az első Nemzetközi Storytelling Fesztivál után dolgozta ki a Roma Hősök című oktatási módszertant. Ez az első oktatási módszertan, amely nemzetközi színtéren is foglalkozik a roma drámairodalommal, színházzal, alkotókkal és hősökkel.

Célok:

  • Felhívni a figyelmet a roma drámairodalom értékeire.
  • Betekintést nyújtani Európa különböző országaiban élő roma csoportok életébe.
  • Drámai hősök történetei, döntései, nehézségei, aktivitásának megismerése.

A workshop hatására a résztvevők jobban megismerik egymást, és az eltérő roma közösségeket. Fejlődik a kommunikációs és vitakultúrájuk, nyitottabbá válnak az eltérő nézőpontokkal szemben, és javulnak együttműködési készségeik.

A foglalkozás két részből áll és az alábbiak szerint épül fel:

Az első alkalom során a résztvevők néhány alkotás, hős elemzésével, megvitatásával foglalkoznak. Kezdetben általánosságban vitatjuk meg, hogy kinek mitől hős a hős, majd a drámákon keresztül megismerjük a drámák hősét. Közösen elemezzük a legfontosabb narratívákat: nehézség, aktivitás, döntés, cselekvés, hatás.

A második részben a saját hősök és hőstettek kerülnek előtérbe. A résztvevők a saját hősük történetét, és a saját hőstetteiket osztják meg egymással. A csoport számára leginkább izgalmas történetekhez, illetve témákhoz kapcsolódóan közös alkotásokat (pl.: színházi jelenet, képzőművészeti alkotás, írás) hoznak létre, és mutatnak be egymásnak.

Részletes prezentációnk itt tölthető le!

Bővebb információk: info@independenttheater.hu e-mail címen!

 

(ROMA) HŐSÖK A SZÍNHÁZBAN, AZ OKTATÁSBAN ÉS A MINDENNAPOKBAN

 

 

Roma Hősök oktatási módszertanunk már Olaszországban, Spanyolországban és Romániában is elérhető. Az idei évtől a Roma Hősök workshopok már több országban kortárs trénerek bevonásával valósulnak meg. „(Roma) Hősök a színházban, az oktatásban és a mindennapokban” címmel indítottunk közös projektet három külföldi partnerünk bevonásával az Erasmus+ finanszírozásával. A projekt célja egy nemzetközi szinten is használható Roma Hősök oktatási módszertan fejlesztése. A Roma Hősök foglalkozások hozzásegítik a fiatalokat ahhoz, hogy a roma drámák, drámai hősök és közösségek sokszínűségét, kihívásait és értékeit is megismerjék. Megvitassák, saját környezetükben és magukban is felfedezzék a hőst.

Roma Hősök módszertanunkat partnereinkkel közösen fejlesztettük ki.

PARTNEREK:
  • Rampa Presentina (Olaszország)
  • The Roma Actors Association – Giuvlipen (Románia)
  • para La I+D Independiente Del Teatro Profesional En Andalucía (Spanyolország)

A közös módszertan a nem formális oktatás, szemléletformálás, a művészeti oktatás és a roma drámák eszközeit és szempontjait egyaránt felvonultatják. Az egyes partnerországok esettanulmányai bemutatják a kortárs trénerek képzésének és az általuk megvalósított workshopoknak a módszereit és eredményeit. A workshopok során alkalmunk nyílik a fiatalokkal való együttműködésre, és arra, hogy megmutassuk nekik a roma színház értékeit, a körülöttük élő roma drámai hősöket, saját hőseiket és hőstetteiket. Mindez fejleszti a kreatív és kooperációs készségeiket, önkifejezési módjukat és kritikai gondolkozásukat.

A módszertanban felvázoljuk a projektben résztvevő partnerországok történelmi, társadalmi kontextusait, valamint a munkánk során megcélzott konkrét célcsoportokat. A tanulmány részeként rámutatunk a színházban rejlő lehetőségekre kiemelten a storytelling műfajra, és arra, hogy az általunk használt „játékosítás” elve, hogyan fejleszteni a csoporton belüli viszonyokat és tudja megerősíteni a fiatalokat.

Az elkészült tanulmány ide kattintva érhető el: FOUNDATION_BRICKS_HU

Esettanulmány és módszertani áttekintés a Független Színház Magyarország Roma Hősök Workshophoz kapcsolódó 2019-2020-as kortárs trénerképzésről: HUNGARY_CASE_STUDY_HU

Az angol,olasz, spanyol és román nyelvű tanulmány IDE kattintva érhető el!