Roma Hősök oktatási módszertan

Roma Hősök oktatási módszertan

A Független Színház Magyarország 2017-ben az első Nemzetközi Storytelling Fesztivál után dolgozta ki a Roma Hősök című oktatási módszertant. Ez az első oktatási módszertan, amely nemzetközi színtéren is foglalkozik a roma drámairodalommal, színházzal, alkotókkal és hősökkel.

Célok:

  • Felhívni a figyelmet a roma drámairodalom értékeire.
  • Betekintést nyújtani Európa különböző országaiban élő roma csoportok életébe.
  • Drámai hősök történetei, döntései, nehézségei, aktivitásának megismerése.

A workshop hatására a résztvevők jobban megismerik egymást, és az eltérő roma közösségeket. Fejlődik a kommunikációs és vitakultúrájuk, nyitottabbá válnak az eltérő nézőpontokkal szemben, és javulnak együttműködési készségeik.

A foglalkozás két részből áll és az alábbiak szerint épül fel:

Az első alkalom során a fiatalok néhány alkotás, hős elemzésével, megvitatásával foglalkoznak. Kezdetben általánosságban vitatjuk meg, hogy kinek mitől hős a hős, majd a drámákon keresztül megismerjük a drámák hősét. Közösen elemezzük a legfontosabb narratívákat: nehézség, aktivitás, döntés, cselekvés, hatás. A résztvevők megvitatják, hogy az adott drámák szereplőit hősnek tekintik-e vagy sem, illeve az általuk képviselt értékek mennyiben vágnak egybe a saját értékeikkel.

A második részben a saját hősök és hőstettek kerülnek előtérbe. A résztvevők a saját hősük történetét, és a saját hőstetteiket osztják meg egymással. A csoport számára leginkább izgalmas történetekhez, illetve témákhoz kapcsolódóan közös alkotásokat (pl.: színházi jelenet, képzőművészeti alkotás, írás) hoznak létre, és mutatnak be egymásnak.

Részletes prezentációnk itt tölthető le!

 Bővebb információk: info@independenttheater.hu e-mail címen!