Roma Hősök – retrospektív sorozat

Hírek

Európai roma drámák online

Legújabb színházi sorozatunk 2020. június 11-én indul, amelynek keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutatunk be. A társulatunk évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit tessük elérhetővé saját videómegosztó portálunkon. A sorozat első része, Richard O’Neill – A legnehezebb szó című drámája 2020.június 11-én 21:00 órától érhető el.

Célunk, hogy megmutassuk a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Ezért az elkövetkező három hónapban bemutatjuk az elmúlt évek kiemelkedő előadásainak felvételeit. A sorozat részeként 12 előadást teszünk elérhetővé, amelyek minden héten csütörtök este 21:00 órától érhetőek el hivatalos YouTube csatornánkon. Az előadásokat egy hétig lehet megtekinteni.

Bár roma színházak, több mint 100 éve működnek Európában és jelenleg is számos országban működnek izgalmas társulatok, máshol, mint a Roma Hősök Fesztiválokon, illetve a jelenlegi retrospektív sorozat keretein belül, aligha akad alkalom a megismerésükre. A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra.

„A történeteken keresztül számos ismeretet nyerhetünk Európa eltérő társadalmainak múltjára és jelenére vonatkozóan. Ha megtaláljuk a másikban és saját magunkban is a hőst, végre megérthetjük egymást és képesnek érezhetjük magunkat arra, hogy alakítsuk a világunkat. A roma színház a kulturális örökség részeként fontos szereppel bír.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője. A színház idén októberben ismét megrendezi a IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehoznak, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

Az előadások mellett, az alkotókkal és színészekkel készített interjúkat is megosztunk a nagyközönséggel.

Az előadások eredeti nyelven, magyar, illetve angol nyelven lesznek elérhetőek.

Az első produkció bemutatásának időpontja: 2020. június 11., 21:00 óra

Helyszín: a Független Színház Magyarország YouTube csatorna

 

Előadások sorrendje:

Richard O’Neill – A legnehezebb szó: magyar nyelven, angol felirattal; 2020.június 11., 21:00 óra

A színdarab a travellereket ért jogtalanságokért bocsánatkérést követelő skót traveller írónő, Jess Smith kampányát mutatja be, amelyben a miniszterelnökkel szemben lép fel.

 

Mihaela Drăgan – (A n)ő beszél: román nyelvű, magyar és angol felirattal; 2020. június 18., 21:00 óra

(A n)ő beszél című darabja a korai házasság témáját dolgozza fel érintett romániai roma nők történetein keresztül.

 

Zdrava Kamenova, Kalin Angelov – Cigánykerekek: bolgár nyelvű, magyar és angol felirattal, 2020. június 25., 21:00 óra

Az előadás egy bulgáriai gettóból kikerült fiatal roma nő vívódásait mutatja be, aki önmagunk elfogadása és az identitás kérdéseit járja körbe a humor eszközét segítségül hívva.

 

Jaime E. Vicent Bohórquez, Sonia Carmona Tapia – Határtalan méltósággal: spanyol nyelven, magyar és angol felirattal, 2020. július 2., 21:00 óra

Az előadás Emilia Fernández Rodrígueznek (az első, 2017-ben boldoggá avatott cigány nő) és Gabriela Ortega Gómeznek (az első akadémiai végzettséget szerzett cigány előadóművész) állít emléket.

 

Alex Fifea, David Schwartz – Nem láttál semmit!: román nyelven, magyar és angol felirattal, 2020. július 9., 21:00 óra

A színdarab egy roma fiú meggyilkolásának hátterében meghúzódó társadalmi folyamatokat és az igazságszolgáltatást mutatja be.

 

Michael Collins – Kulturális kérdés vagy sem?: angol nyelven, magyar felirattal, 2020. július 16., 21:00 óra

A darab a traveller, vándor cigány közösségek múltját mutatja be Írország területén.

 

Sebastiano Spinella – A szél gyermekei: angol nyelven, magyar felirattal, 2020. július 23., 21:00 óra

Történet azokról az olaszországi gettókban élő roma fiatalokról, akikről már mindenki lemondott, kivéve Sebastianot.

 

Illés Márton – Kaméleonlány: magyar nyelven, angol felirattal, 2020. július 30., 21:00 óra

Az előadás egy fiatal lány életét mutatja be, akinek élete egyik legnehezebb döntését kell meghoznia és ezért vállalnia is kell a felelősséget.

 

Giuvlipen Társulat- Ki ölte meg Szomna Grancsát?: román nyelven, magyar és angol felirattal, 2020.augusztus 6. 21:00 óra

A történetben egy igazán bátor lány életébe nyerhetünk bepillantást, aki falujából elsőként megy középiskolába, és a végsőkig elmegy azért, amiben hisz.

 

Balogh Rodrigó – Selejtesek: magyar nyelven, angol felirattal, 2020.augusztus 13. 21:00 óra

Az előadásában fiatalok állnak színpadra, hogy az egészségügyben tapasztalható tébolyt, valamint saját traumáinkat és előítéleteinket megmutatva felvessék a kérdést, hogy mi magunk mit tehetünk a helyzet javítása érdekében.

 

ARA ART Társulat – ’…és megint pindral aludtunk”: cseh nyelven, magyar és angol felirattal, 2020.augusztus 20. 21:00 óra

Idős roma asszony meséje a cigányok sorsáról a teremtéstől egészen napjainkig

 

František Balog – Paplan roma, avagy Csatlakozz a többséghez! szlovák nyelven, magyar és angol felirattal, 2020.augusztus 27. 21:00 óra

A komédia középpontjában egy roma fiú áll, aki gyermek-, tinédzser- és felnőttkorában történt vicces epizódok elmesélésével mutatja be élettörténetét, és azt, hogyan válik a többségi társadalom részévé.