Roma Színészek Világnapja – április 16.

Hírek

Mit jelent számunkra a roma művészet? Miért fontosak roma színészeink, akik művészetükön keresztül bemutatják a roma kultúrát? Április 16-a a roma színészek világnapja, ma előttetek tisztelgünk.

A II. Roma Világkongresszuson, 1978-ban Charlie Chaplin munkásságát méltatva nyilvánították születésnapját, április 16-át a roma színészek világnapjává is. A Független Színház Magyarország hosszú évek óta dolgozik azon, hogy Európa szerte megismertesse a roma művészeket és alkotásaikat a többségi társadalom tagjaival.

2017 óta rendezzük meg a világ egyetlen nemzetközi színházi találkozóját, amely lehetőséget biztosít európai roma társulatok, művészek bemutatkozására. A fesztivál részeként az alkotókkal mélyinterjúkat is készítünk, akik őszintén osztják meg gondolataikat a romákról, identitásról, művészetükről és hőseikről. Látogassatok el YouTube csatornánkra és hallgassátok meg az ő történetüket.

A jelenlegi állapot miatt a színházi világ sok más ágazattal együtt igen nehéz helyzetbe került. Szükségünk van egymásra, összefogásra és alkalmazkodásra a fennmaradás érdekében. Legújabb előadásunk a Kosovo mon Amour újragondolása, az első covidista színházi videósorozat, amelyben színészeink azon dolgoznak, hogy alakításukkal hétről hétre meglepetést okozzanak nektek.

Köszönjük, hogy vagyunk egymásnak!

 

Charlie Chaplin arcképet Jozef Fečo, amatőr képzőművész is megfestette. Az „Élő könyvek (szó – kép – hang)” elnevezésű projekt részeként 13 portrét készített olyan világhírű személyiségekről, akik roma felmenőkkel büszkélkedhetnek.