Színház a Corona idején

Hírek

Megjelentettük legújabb kiadványukat

A teljes anyag a cikk végén olvasható angol nyelven

Az elmúlt hónapokban a világ színházai számos kihívással néztek szembe a lezárás miatt. Színházunk ezekre a kihívásokra online felületekre készített színházi videókkal, szabadtéri túraszínházi előadásokkal, valamint a hagyományos előadások videofelvételével és online terjesztésével reagáltunk. „Színház Corona idején” című kiadványban foglaltuk össze módszereinket. Bízunk benne, hogy módszereink, tapasztalataink és javaslataink inspirálhatják más színházak munkáját is.

Amikor elkezdődött a korlátozás időszaka Magyarországon, színházunk olvasószínházi előadást tervezett a Színházi Világnapra (2020. március 27-én) Ruzdija Sejdovic és Jovan Nikolic „Kosovo, mon Amour” című darabját mutattuk volna be. Hogyan hat a társadalomra a gyűlölet? Hogyan állhatunk ki identitásunk és értékeink mellett? A darab ezeket a témákat dolgozza fel. A Független Színház Magyarország hosszú évek óta tiszteleg a Nemzetközi Színházi Nap előtt. A jelenlegi helyzethez igazodva, új műfajban, telefonnal rögzített, a színészek élettereiben forgatott videós összeállítás formájában tettük elérhetővé az előadást.

Az online munka nemzetközi szinten, az Európai család című előadás

A nemzetközi színházi produkciók általában nagyon drágák. Az előadás létrehozásával kapcsolatos alapvető költségek felett fedezni kell az utazás, szállás, napidíj költségeit is. Kísérleti esetünkben együttműködést akartunk végezni anélkül, hogy egymáshoz utaznánk.
Európai család – A karantén más-más helyen éri egy roma család különböző tagjait. Kizárólag videóchaten keresztül tudják tartani a kapcsolatot egymással, elszigetelten kell szembenézniük veszteségeikkel és kihívásaikkal, a közöttük meghúzódó rejtett konfliktusokkal és titkokkal. Egy ponton úgy tűnik, itt már csak a csoda segíthet. Az előadás valós történetekből született, Európa különböző pontján élő, karanténba kényszerült roma emberek személyes élményei alapján.  A közreműködő művészek saját tapasztalataikkal gazdagítva formálták meg az előadást az internet adta lehetőségeket kihasználva, saját otthonaikból végezve az alkotómunkát, ami jó példa arra, hogyan lehet a fizikai határokat áthidalni a színház iránti szeretet jegyében.

Kültéri produkciók

Mivel a színházakat bezárták, de a szabadtéri tevékenységeket 2020 tavaszán engedélyezték, így társulatunk kitelepült a szabadba, hazánkban mi voltunk az első olyan színház, amely túraszínházi – előadást rendezett.
Falunap – Lápos bármelyik falu lehetne ma Magyarországon: a napi megélhetésért küzdő, jobb és rosszabb, de mindenképp szerethető lakosokkal. Az évente megrendezett falunapra városi nyomorturisták látogatnak el, és a szegényes, de leleményes falucska ünnepnapján túl igazi emberi tragédiákba is belebotlanak a gasztro-színházi előadás résztvevői. Mennyi esélye lehet itt egy gyerekét egyedül nevelő cigányasszonynak, munkalehetőség nélkül? Hol a remény, amikor a legnagyobb jószándék is csak ellenünk fordítja a számunkra fontos embereket? Mi kell ahhoz, hogy a gátlástalanság útjára lépjünk, amikor már végképp nincs kiút? Hol a határ emberség és embertelenség között? Hasonló kérdésekre kapnak választ a Gellért-hegy buja oldalában sétáló faluturisták, miközben a falu különleges ínyencségeit is megkóstolhatják.

Teljes anyag:Theater_in_Time_of_Corona

A kiadvány az Európai Kulturális Alap, az ERIAC és a Badur Alapítvány támogatásával jött létre.