Workshopok

Csapatépítés, készségfejlesztés, szemléletformálás!

Workshopok

Csapatépítés, készségfejlesztés, szemléletformálás!

Létezik-e olyan képzés, ami amellett, hogy összekovácsolja a csapat tagjait, fejleszti a résztvevők kompetenciáit, valamint társadalmi érzékenységüket is növeli?

A Független Színház által kínált workshopokon szórakoztató élményt nyújtanak, és aktivizálják a résztvevőket, fejlesztik azok együttműködési, kommunikációs és kreatív készségeit. Formálják attitűdjüket a legnagyobb európai és hazai etnikai kisebbség, a cigányság tagjai felé.

A színház mindig aktív, felelősséget vállaló emberekről szól, akik változást hoznak. Hiszünk abban, hogy szükségünk van hősökre a hétköznapokban, akik mindannyiunk számára példát, inspirációt, értéket jelentenek. Milyen kihívásokra milyen választ adunk? Milyen szempontok alapján hozzuk meg döntéseinket? Hogyan fejtjük ki aktivitásunkat, és milyen változást tudunk ezáltal elérni? Ezek a kérdések minden ember életében meghatározóak. 

Az általunk kínált workshopok a résztvevők megismerhetik egymás és önmaguk rejtett képességeit. A csapatépítés mindamellett, hogy felejthetetlen élményt ad, összekovácsolja a résztvevőket és erősíti a csapaton belüli kommunikációt is.

Roma Hősök workshop

2020. március 20-tól a workshop digitális térben is elérhető!

Roma Hősök foglalkozásunk hozzásegíti a fiatalokat ahhoz, hogy a roma drámák, drámai hősök és közösségek sokszínűségét, kihívásait és értékeit is megismerjék, megvitassák, illetve saját környezetükben és magukban is felfedezzék a hőst, kreatív eszközökkel bemutassák saját történeteiket egymás számára.

A Roma Hősök workshop első részében általánosságban beszélgetünk a hősökről, ki és miért tekinthető hősnek? Ezt követően a résztvevők négy olyan roma színdarabbal ismerkedhetnek meg, amit romák hoztak létre, romákról szólnak, de nem csak romáknak. Az alkotásokon keresztül hős/hősök megismerésével, elemzésével, megvitatásával foglalkozunk a résztvevőkkel. Videórészletek megtekintése és drámarészletek megismerése után a résztvevők bemutatják egymás számára az alkotásokat, és megvitatják, hogy az egyes darabok szereplőit mennyiben tudják hősnek tekinteni és miért?

A második alkalom során a résztvevők saját hősei és hőstörténetei kerülnek fókuszba, majd kreatív eszközökkel (pl.: színházi jelenet, képzőművészeti alkotás, írás) dolgozzák fel az általuk kiválasztott történeteket és témákat. Végül minden csoport bemutatja alkotásait egymás számára, és közösen reflektálnak az élményeikre.

Tollfosztás workshop

A Független Színház kortárs trénereinek vezetésével a workshop során cigány és nem cigány fiatalokat egyaránt érintő valóságos történeteket feldolgozó díjnyertes filmet, a ’Tollfosztás’-t vetítjük le. A film jogvédő irodák által feldolgozott és feledésbe merült diszkriminációs eseteket mutat be, ezeken keresztül világít rá aktuális társadalmi problémákra, mint például az oktatás, egészségügy vagy munkanélküliség kérdése. A filmhez kapcsolódó társadalmi kérdéseket vitatjuk meg, és a diákok közösségi alkotásokkal is reagálnak a számukra legizgalmasabb témákra. A résztvevők megismernek társadalomismereti tényeket, és elsajátítanak együttműködéshez szükséges eszközöket. Fejlődik vitakultúrájuk és kreatív önkifejezésük. Mivel a feldolgozott film szereplői és a trénerek egyaránt roma és nem roma fiatalok, személyükön keresztül sokkal közelebb kerül a résztvevőkhöz az integráció kérdésköre, mintha minderről csak könyvből olvasnának.

A workshop két alkalmas, egyenként 180 perces.

A workshop az alábbiakat tartalmazza:

  • Tollfosztás film vetítése, elemzése
  • Szociálpszichológiai játékok és disputa gyakorlatok.
  • Tematikus társadalomismereti beszélgetések és moderált viták.
  • Közösségi művészeti produktumok létrehozása társadalmi témákhoz kapcsolódóan.

Váróterem – tantermi foglalkozás

A “Váróterem” elnevezésű foglalkozásunk szorosan kapcsolódik a színház Selejtesek című előadásához. Roma és nem roma emberek egészségüggyel kapcsolatos történeteire világít rá, közös párbeszédet kezdeményezve, az aktivitásra és a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A workshop során a résztvevőket egy képzeletbeli váróterembe kalauzoljuk el, ahol megismerkedhetnek egymás történeteivel, az egészségügyi dolgozók hátterével és az egészségügyben zajló problémákkal, nehézségekkel.  Eltérő szempontokat sorakoztatunk fel három fiatal beteg és egy ápoló történetén keresztül az egészségügyről és az együttélésről általában. A foglalkozás célja, hogy mind az egészségügyben dolgozó, mind az orvosi, kórházi ellátásban részesülők megértéssel közeledjenek egymás felé. Ennek az útját keressük a résztvevő fiatalokkal.

Az egészségügyről, nagyon könnyű pesszimistán, lemondóan nyilatkozni. De mi arra keressük a választ, hogy mit tehetünk mi magunk az egészségügy javítása érdekében?

Résztvevői visszajelzések

„Évek óta ismerjük egymást a csoporttal, de a mai alkalommal még közelebb kerültünk egymáshoz.”

„A hős felülkerekedik önmagán. Olyat lép meg, amit más nem mer.”

„Sosem gondoltam volna, hogy ma délután ennyi hőstettet ismerhetek meg.”

„A hőstörténetekből inspirálódhatunk a hétköznapokban.”

„Mindenki lehet a saját maga életének hőse.”

További részletek kapcsán keressen minket a info@independenttheater.hu e-mail címen.