Workshopok

Csapatépítés, készségfejlesztés, szemléletformálás!

Workshopok

Együttműködés, szemléletformálás, közösség!

A Független Színház Magyarország azzal a céllal jött létre, hogy párbeszédet indítson el a mindannyiunkat érintő társadalmi kérdések kapcsán, felhívva a figyelmet arra, hogy mi magunk mit tehetünk a változás érdekében. Azért dolgozunk, hogy az eltérő csoportok megértsék, elfogadják egymást, és közösen teremtsenek értéket. Fontos számunkra, hogy oktatási projektjeinken keresztül minél többen megismerjék a roma színház sokszínűségét. Küldetésünk elérése érdekében újszerű, emberközpontú művészeti kezdeményezések megvalósításán dolgozunk.

Az általunk kínált programok szórakoztató élményt nyújtanak, és aktivizálják a résztvevőket, fejlesztik együttműködési, kommunikációs és kreatív készségeiket. Nálunk nem számít, ki vagy, honnan jöttél, az viszont igen, hogy mit gondolsz a világról, és mit teszel érte. Programjaink során a csoportok vidám hangulatban ismerhetik meg egymás és önmaguk rejtett képességeit.

A színház mindig aktív, felelősséget vállaló emberekről szól, akik változást hoznak. Hiszünk abban, hogy szükségünk van hősökre a hétköznapokban, akik példát, inspirációt, értéket jelentenek. Milyen kihívásokra milyen választ adunk? Milyen szempontok alapján hozzuk meg döntéseinket? Hogyan fejtjük ki aktivitásunkat, és milyen változást tudunk ezáltal elérni? Ezek a kérdések minden ember életében meghatározóak.

Roma Hősök workshop

2020. március 20-tól a workshop digitális térben is elérhető!

Roma Hősök foglalkozásunk hozzásegíti a résztvevőket ahhoz, hogy a roma drámák, drámai hősök és közösségek sokszínűségét, kihívásait és értékeit is megismerjék, megvitassák, illetve saját környezetükben és magukban is felfedezzék a hőst, kreatív eszközökkel bemutassák saját történeteiket egymás számára.

A Roma Hősök workshop első részében általánosságban beszélgetünk a hősökről, ki és miért tekinthető hősnek? Ezt követően a résztvevők négy olyan roma színdarabbal ismerkedhetnek meg, amit romák hoztak létre, romákról szólnak, de nem csak romáknak. Az alkotásokon keresztül hős/hősök megismerésével, elemzésével, megvitatásával foglalkozunk. Videórészletek megtekintése és drámarészletek megismerése után a résztvevők bemutatják egymás számára az alkotásokat, és megvitatják, hogy az egyes darabok szereplőit mennyiben tudják hősnek tekinteni és miért?

A második alkalom során a résztvevők saját hősei és hőstörténetei kerülnek fókuszba, majd kreatív eszközökkel (pl.: színházi jelenet, képzőművészeti alkotás, írás) dolgozzák fel az általuk kiválasztott történeteket és témákat. Végül minden csoport bemutatja alkotásait egymás számára, és közösen reflektálnak az élményeikre.

Tollfosztás workshop

A Független Színház kortárs trénereinek vezetésével a workshop során cigány és nem cigány fiatalokat egyaránt érintő valóságos történeteket feldolgozó díjnyertes filmet, a ’Tollfosztás’-t vetítjük le. A film jogvédő irodák által feldolgozott és feledésbe merült diszkriminációs eseteket mutat be, ezeken keresztül világít rá aktuális társadalmi problémákra, mint például az oktatás, egészségügy vagy a munkanélküliség kérdése. A filmhez kapcsolódó társadalmi kérdéseket vitatjuk meg, és a diákok közösségi alkotásokkal is reagálnak a számukra legizgalmasabb témákra. A résztvevők megismernek társadalomismereti tényeket, és elsajátítanak az együttműködéshez szükséges eszközöket. Fejlődik vitakultúrájuk és kreatív önkifejezésük. 

A workshop két alkalmas, egyenként 180 perces.

A workshop az alábbiakat tartalmazza:

  • Tollfosztás film vetítése, elemzése
  • Szociálpszichológiai játékok és disputa gyakorlatok.
  • Tematikus társadalomismereti beszélgetések és moderált viták.
  • Közösségi művészeti produktumok létrehozása társadalmi témákhoz kapcsolódóan.

Váróterem – tantermi foglalkozás

A “Váróterem” elnevezésű foglalkozás szorosan kapcsolódik a színház Selejtesek című előadásához. Roma és nem roma emberek egészségüggyel kapcsolatos történeteire világít rá,  párbeszédet kezdeményezve, felhívva a figyelmet az aktivitás fontosságára.

A workshop során a résztvevőket egy képzeletbeli váróterembe kalauzoljuk el, ahol megismerkedhetnek egymás történeteivel, az egészségügyi dolgozók hátterével és az egészségügyben zajló problémákkal, nehézségekkel.  Eltérő szempontokat sorakoztatunk fel három fiatal beteg és egy ápoló történetén keresztül az egészségügyről és az együttélésről általában. A foglalkozás célja, hogy mind az egészségügyben dolgozó, mind az orvosi, kórházi ellátásban részesülők megértéssel közeledjenek egymás felé.

Az egészségügyről, nagyon könnyű pesszimistán, lemondóan nyilatkozni. De mi arra keressük a választ, hogy mit tehetünk mi magunk az egészségügy javítása érdekében?

Résztvevői visszajelzések

„Évek óta ismerjük egymást a csoporttal, de a mai alkalommal még közelebb kerültünk egymáshoz.”

„A hős felülkerekedik önmagán. Olyat lép meg, amit más nem mer.”

„Sosem gondoltam volna, hogy ma délután ennyi hőstettet ismerhetek meg.”

„A hőstörténetekből inspirálódhatunk a hétköznapokban.”

„Mindenki lehet a saját maga életének hőse.”

További részletek kapcsán keressen minket a info@independenttheater.hu e-mail címen.